Komšić: Schmidt je odvojio Čovića od Dodika, njihov savez više ne postoji

Vijesti 31. jan 202420:53 2 komentara

"Najveća njegova zasluga (Schmidta) je što je odvojio Čovića od Dodika", kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 Ivo Komšić, nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši gradonačelnik Sarajeva.

Vi ne krijete podršku Schmidtu. Jeste li se viđali s njim prije donošenja odluka na dan izbora?

“Individualno ne. Sastajali smo se u okviru grupacije nevladinih organizacija”, kazao je Komšić i dodao:

“Mi smo uvijek otvoreno razgovarali. Nije nikada do kraja otkrivao sve naravno. On vodi računa o svom međunarodnom položaju. U jednom dijelu me nije poslušao. Predlagali smo drugačiji koncept formiranja Doma naroda. Kasnije smo saznali da iz američke ambasade nisu bili za to. Bio je jedan potpuno drugačiji koncept; da se iz kantonalnih skupština uzmu delegati, formira jedno tijelo nacionalno pa da oni između sebe izaberu članove Doma naroda”.

Zašto podržavate Schmidta?

Vrlo jednostavno. Kakvo smo imali stanje prije nego je došao? Bili smo na klackalici, nismo imali pomaka. On dolazi u tom vremenu kada Čović i Izetbegović vode pregovore o novim entitetima, jedinicama. Kažu tada pošto nije završen dogovor, izbori će biti odgođeni. To znači da ostaju nelegalno na vlasti još četiri godine. Schmidt je tada dao izjavu da će izbori biti dogovorili se ili ne. Onda su rekli da se ne može formirati vlast jer je komplikovano. Njegova je zasluga da smo imali izbore. Njegova zasluga je da smo dobili vladu, kako tako. Njegova je zasluga što se mi ipak, ova vlast kakva je takva je, pomiče nas prema EU. Najveća njegova zasluga je što je odvojio Čovića od Dodika“, kazao je i dodao:

“Schmidt je alternativa HDZ-u, samo ih on može neutralizirati”.

Komšić je kazao da je Dodik ruski igrač i da neće odustati.

Dodik je ruski igrač i on neće odustati, nema izbora. Ne vidi se da je još nečiji. A što se tiče sada ovoga na čemu insistiraju Amerikanci, zašto je potrebno sada međunarodnoj zajednici da se napravi jaki politički savez stranaka koje predstavljaju Hrvate i Bošnjake da bi se moglo parirati Dodikovoj politici. Ako HDZ podržava Dodika, ne možete tome paritati“.

“Savez Čović – Dodik uopšte ne postoji. On se može desiti u nekim pregovorima. Tu je Trojka ključna, koja je zacrtala put prema EU”, kazao je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare