Komšić stigao u Glasgow na COP26, dočekali ga Boris Johnson i Antonio Guterres

Vijesti 01. nov 202113:36 > 14:08 5 komentara
N1

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigao je u Glasgow, gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu sa drugim svjetskim liderima na UN konferenciji o klimatskim promjenama COP26 kojije otvoren danas u Glasgowu.

Dobrodošlicu su mu priredili Boris Johnson, premijer Velike Britanije i Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, planirano je da Komšić održi niz bilateralnih sastanaka, a potom prisustvuje svečanoj večeri svjetskih lidera, na kojoj će biti i premijer Boris Johnson, predsjednik SAD Joseph Biden, princ William, i niz drugih svjetskih lidera.

Komšićevo obraćanje svjetskim liderima planirano je za utorak ujutro, kada će imati priliku govoriti o Bosni i Hercegovini i problemima sa kojima se susrećemo u energetskoj tranziciji, a nakon čega će na poziv predsjednika Bidena i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen prisustovati odvojenom sastanku o temi ograničavanja emisija metana.

UN-ova Konferencija, pod nazivom COP26, smatra se historijskim događajem u borbi protiv klimatskih promjena na kojoj se očekuje prisustvo 25.000 delegata iz cijelog svijeta.

Ovu konferenciju možete pratiti uživo na N1 od 20:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare