Komšić: Zamolite ambasadore Francuske da ne govore da su svi počinili genocid

Vijesti 27. nov 202115:21 > 19:05 20 komentara
YouTube Screenshot

Christian Thimonier, ambasador Francuske u Crnoj Gori tokom održavanja Balkanskog integracijskog foruma u Podgorici kazao je da bez Francuske akcije vjerovatno ne bi bilo današnje BiH. Reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Ambasadore ja se dobro sjećam tog vremena i činjenica jeste da je Francuska bila ključna, SAD nisu htjele da krenu intervenciju bez Francuske, ali to je bilo ambasadore, to je nekad bilo. , konstatovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić. Danas je nešto drugo drugačije od toga. Imate kolege svoje ambasadore Francuske, ja Vas molim, zamolite ih da ne govore u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca kako su svi u BiH počinili genocid. Nije vrijeme da iznosim detalje, ali Vam mogu reći privatno. Dakle, ono je bilo jedno vrijeme, a sjećamo se mi vremena i par godina prije toga, i dolaska predsjednika Francuske gospodina Françoisa Mitterranda u Sarajevo i šta je značio taj dolazak. Naš dug, sad zahvalnost, šta god treba za predsjednika Jacques Chiraca, ali se sjećamo i Mitterranda. Dakle to je jedno vrijeme, drugo vrijeme. Možda je danas treće vrijeme, ali stvari stoje tako”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović je rekao da treba stvari gledati pozitivno.

“Mi smo u BiH neizmjerno zahvalni za sve što je uradio predsjedniku Jacques Chiracu. Ja sam osobno otišao na njegovu sahranu u znak poštovanja prema tom čovjeku i prema Francuskoj”, kazao je i naglasio jda danas BiH želi da ima dobre odnose sa prijateljskom Francuskom.

Podsjetimo, u Podgorici je jučer počeo Balkanski integracijski forum 2021. temom „Proširenje Evropske unije na zapadni Balkan – Izlaz iz pat pozicije“. Osim članova Predsjedništva BiH – Komšića i Džaferovića, učestuvju i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare