Konaković: Dodikovo ponašanje najveći je razlog ostanka OHR-a

Vijesti 12. okt 202221:04 1 komentar

"Erdogan ima netačne izjave iz BiH koje mu prenose Izetbegović, Džaferović i Turković. Ništa onoga što je važno ne vjerujem da su prenijeli Erdoganu. Dodikovo ponašanje najveći je razlog ostanka OHR-a, tako da on hrani tu priču o ostanku. Sve dok je on onakav, OHR će ostati ovdje. Trebao bi normalizovati svoje ponašanje ukoliko želi odlazak OHR-a", kazao je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković u večerašnjem Pressingu.

Uslovna kandidatura za EU, Borell kaže da je ovo prilika za novo vodstvo?

“Prepoznajem ovaj naš koncept, koncept Trojke i promjena koje su viđene u KS. Mislim da je to poruka upućena upravo nama, da je to jedan model koji dokazano funkcioniše”, kazao je Konaković.

Apsolutno niko od nas sviju nije doprinijeo niti jednim činom i aktom, osim sastanka u Mostaru i dogovora SDA i HDZ. Mislim da to EU radi radi sebe. Mislim da su nakon agresije na Ukrajinu shvatili da ovdje živi ruski projekt koji bi mogao podizati stepen euroskeptika i okretati ovu zemlju prema Rusiji. Mislim da su svjesni te vrste pritiska donijeli tu odluku“, dodaje Konaković.

Istakao je da bi u ovom trenutku gašenje OHR-a bilo loše.

“U ovom trenutku gašenje Ureda bi bilo loše, a za budućnost bi bilo odlično da više nikad nijedan vrhovni komandant koji nije Bosanac i Hercegovac donosi odluke za ovu zemlju. Jedan od zadnjih prioriteta bi bio gašenje OHR-a. Mi nemamo snažne institucije koje bi mogle zaštitit ovu zemlju, oronule su i treba nam neko vrijeme da ih obnovimo. Svi razgovaramo sa ambasadorima. Nismo nikada dobili podršku za ujedinjenje opozicije, to je bio projekt baziran na sarajevskoj priči koji su kolege prepoznale i pridružile se”.

S obzirom da je Dodik komentarisao odluku Schmidta, Konaković je kazao:

“Dodikovo ponašanje najveći je razlog ostanka OHR-a, tako da on hrani tu priču o ostanku. Sve dok je on onakav, OHR će ostati ovdje. Trebao bi normalizovati svoje ponašanje ukoliko želi odlazak OHR-a. Za nas je državna imovina prioritet na način da se moraju hitno staviti van snage odluke koje se u RS dešavaju. Državna imovina je imovina BiH i niko je u gruntu i katastru ne može posjedovati. Kada je riječ o izbornom zakonu, to je prioritet politički prije nego suštinski”.

Da li je Schmidt unio dodatni haos?

Apsolutno da. On je odlukom da se zaštiti etnicitet, zaista derogirao jedan dio izbora procesa u Parlament FBiH. Snažno je ojačao etničko u odnosu na građansko. Moram reći sve nas je iznenadio u dijelu odluke koja kaže: 11 Bošnjaka, 11 Hrvata i 11 Srba. To je zaista jačanje etničkog u odnosu na građanskog. Ne samo da je tom odlukom unio haos, nego je potpuno derogirao naš koncept derogiranja lista. Imam sumnju u neku teoriju zavjere i zbog Neuma i njihovog ponašanja, imam pravo da likujem i kažem da su njihova rješenja bila bolje nego ova koja smo dobili“.

Eventualno ukidanje Ureda Visokog predstavnika je druga vrsta opasnoti, kaže Konaković.

Politika je maraton, nema kratkih dionica u kojima neko potvrdi istinu. Potvrđuje se svaki dan koliko smo mi bili u pravu. U Neumu smo razgovarali o širokom paketu koji se odnosi na brisanje prefiksa. U Neumu je bio prijedlog na stolu koji sam vidio da je nedavno predložila jedna nevladina organizacija i gospodin Trnka koji je jedan od krovnih autoriteta u toj oblasti. Tog velikog kluba, super Kluba u kojem bi se sastajali svi izabrani Bošnjaci, Srbi, Hrvati i raspravljali na jednom mjestu. Sad smo dobili opciju u kojoj šta god da uradite, koliko god da ste multietični, to je nedostatak jer nemate potrebnu većinu u Domu naroda koja bira vlast. Doći u izazov da zbog toga ukinemo Visokog predstavnika je druga vrsta opasnosti. Nama treba zrela i mudra politika koja bi riješila ove probleme“.

“U Neumu smo govorili o širem paketu u kojem bi se reducirale nadležnosti Doma naroda značajno, ali ne ovako i zato sam ja likovao. Ne kako su zagovarali SDA i njeni sateliti. Oni su nervozni s pravom, zato što gube položaj i moć. Nije mi mrsko što sam njihova prva meta”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare