Konaković: Efendić je zloupotrijebio hrabrog policajca Šehovića

Vijesti 05. jul 202218:29 > 19:011 komentar
Elmedin Konaković (N1)

Elmedin Konaković, lider stranke Narod i Pravda, ocijenio je kako je predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić zloupotrijebio Nermina Šehovića kada ga je kandidovao za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Konaković je zaključio da je to posljedica dogovora Efendića sa SDA kako bi se odvukao dio glasova od Denisa Bećirovića, kandidata opozicije.

Posljednih dana aktuelna je vaša prepirka sa Farukom Kapidžićem u vezi sa trgom u Kranjčevićevoj ulici. Kapidžić vam je poručio da sa ‘osnovnom školom’ pričate o zaštiti spomenika ili urbanizmu. Vi tvrdite kako je SDA isporučila glavni grad BiH u ruke kadrova SNSD-a i HDZ-a koji kroje sudbinu investicija u Sarajevu?

Ovo radi SDA u saradnji sa HDZ-om i SNSD-om. Kapidžić sa članovim Komisije donijeli su odluku o zaštiti urbanog krajolika Sarajeva. O tome nikako ne može odlučivati ta Komisija. Zašto nisu zaštitili krajolik Banjaluke ili Širokog Brijega? Odluke o sarajevskom trg donosi osoba koja njime nije ni prošetala. Ovo je sinhronizovana priča u kojoj je SDA ljuta. Oni su iz Komisije izbacili dva strana predstavnika. Pozivam OHR da zaustavi tu odluku.

Hoćete da kažete da SDA pokušava zaustaviti aktuelnu vlast da nešto rade?

Apsolutno. Pogledajte po svim sarajevskim opštinama. To rade po nalogu SDA i porodice Izetbegović.

Šta vam je značila nedavna poruka na društvenim mrežama “dolazimo po vas”? Kome je upućena?

Lopovima i kriminalcima.

Zar to ne bi trebala raditi policija?

To će raditi policija i tužilaštvo kad ih oslobodimo političkog pritiska. Oni su govorili da mi dolazimo po njihovu djecu, odgovaramo im da dolazimo po njih.

Kako komentarišete slučaj Šehović?

Pozadina nam je vrlo jasna. Stranka za BiH je istureno krilo SDA. Efendić (predsjednik Stranke za BiH) napustio je SDA i odmah koalirao s njima u Tuzli. U Brčkom su također zajedno u vlasti. On u Sarajevu ima dogovor sa SDA da bude premijer kantona. U skladu sa tim dogovorom zloupotrijebio je ovog čovjeka.

Šehović je danas rekao da mu ne smeta što su ga kandidovali?

Uzmete jednog od najhrabrijih policajaca iz sistema, gdje je koristan, i stavljate ga u kandidaturu da bi možda digli rejting svoje stranke i pomogli Izetbegoviću. Oni su zloupotrijebili čovjeka zarad simpatija. Od njegove kandidature dobili bi sitnu korist, a uzeli bi glasove od Bećirovića.

Kako komentarišete to što je HNS kandidovao Borjanu Krišto za člana Predsjedništva BiH? Vidite li to, kao što kaže Dragan Čović, kao način za relaksaciju odnosa Bošnjaka i Hrvata?

Ne doživljavam na takav način. Čović je pokušao dva puta, e sad da li je to strah od novog poraza… To je identična politika. Nametnuta je teza da će pojedinci zategnuti ili relaksirati odnose između Bošnjaka i Hrvata. Veliki broj Hrvata, kao i Srba, voli Bosnu i Hercegovinu. Previše smo značaja dali jednom imenu. Rekli smo da taj režim treba razbiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar