Konaković iz Budimpešte za N1: U ovom trenutku imamo podršku svake članice EU

Vijesti 06. mar 202415:14 0 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u srijedu u Budimpešti sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Iz Budimpešte se javio za N1 i kazao da je vrlo važno da imamo podršku svake članice EU u ovom trenutku, a posebno onih koji vode procese.

Istaknuo je da je jedan od važnih fakata da Mađarska ima predsjedavanje, te da su uspostavljeni kvalitetni odnosi na nivou ministarstava. Potpisali su Akcijski plan o prenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

“Meni je ovo danas peti zvanični sastanak sa Szijjartom. Mađarska ono što je prošla, tj. njihova iskustva, mogu biti vrlo dragocijena BiH. Jedan dio akcionog plana podrazumijeva edukaciju 50 diplomata iz BiH sa svih nivoa vlasti ćemo to organizirati”, rekao je Konaković, dodajući da je ovo još jedna uspješena saradnja i posjeta.

Ponuđena pomoć BiH

Zvanično otvaranje pregovora, napominje on, je prvi veoma važan korak za BiH, ali tek onda kreće pravi posao.

“Pravi posao znači da se radi skrinig svih procesa, da se oni mapiraju. To je obiman posao. Mađarska, Hrvatska, Rumunija i ovih sedam prijatelja Zapadnog Balkana su nam ponudili pomoć”, istaknuo je ministar vanjskih poslova BiH.

Konaković razgovarao sa Szijjartom: Mađarska u potpunosti podržava evropski put BiH

Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri kraju je usaglašavanja, kazao je Konaković, dodajući da očekuje da se usklade još neki detalji.

“Čuo sam se jutros sa Dodikom i vrlo nam je važno da se ovaj zakon u ovom roku usvoji, kako bi bio dio izvještaja koji Varhelji priprema. Još malo strpljenja, mislim da smo pri kraju”, rekao je Konaković.

Na kraju je poručio da je optimista da će ga u roku usvojiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!