Konaković: Nema govora o Otvorenom Balkanu dok BiH ne ratifikuje dokumente

Vijesti 22. mar 202310:35 0 komentara
Anadolija (AA)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa šefom mađarske diplomatije Peterom Szijjartom. Kasnije je odgovarao na novinarska pitanja, između ostalog o najnovijem izvještaju State Departmenta, a upitali smo ga i za pojašnjenje o Otvorenom Balkanu budući da je i to bila tema razgovora sa Szijjartom.

S obzirom na to da se u izvještaju State Departmenta našlo i Konakovićevo ime gdje je navedeno da je i on jedna od osoba koje su medije i određene novinare nazvali režimskim, upitan je da to prokomentariše.

“Vaša interpretacija onoga što mi govorimo trebala bi biti autentična. Neću promijeniti svoj stav. I dalje ću one medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća i koji za neke loše televizijske programe dobijaju godišnje milion maraka dok nam javni servisi grcaju u dugovima, nazivati režimskim. To je moj čisti, ljudski pristup. I dalje ću pojedince iz vaše brašne koji su me nazivali dilerom droge na Balkanu imenom i prezimenom prozivati. I dalje ću sve one za koje odgovorno tvrdim da su angažovani na ubijanju karaktera opozicionog lidera. O tome sam pisao i Američkoj ambasadi i pozivam ih da mi na to odgovore. Nikada nisam pozvao ni na kakvu reakciju prema tim ljudima, ali ne želim biti dio medijske scene, jer je vaša profesija plemenita i neću da stavljam sve vaše kolege u isti koš. Vaša interpretacija onoga što mi govorimo trebala bi biti autentična. Neću promijeniti svoj stav”, naglasio je Konaković.

Novinarka N1 televizije upitala je Konakovića o odnosu prema Miloradu Dodiku, na koji način da se postupa s njim budući da dijalog ne uspijeva te da li je u svojoj izjavi o Otvorenom Balkanu zapravo rekao da je zbog toga jer to u suštini podrazumijeva širenje “srpskog sveta”.

“Prvo ne znam iz čega ste shvatili da sam za Otvoreni Balkan. Rekao sam da u BiH postoji ratificirani sporazum Berlinski proces koji je za ovu zemlju veoma važan. U Beogradu sam to rekao i u Zagrebu i u Crnoj Gori i ovdje više puta ponovio. Nećemo uopće razgovarati o Otvorenom Balkanu dok ne ratificiramo Berlinski proces. Kada to završimo, to daje mnogo prostora za BiH u ekonomskom smislu i onda ćemo razmotriti i učestvovati u razgovoru o Otvorenom Balkanu kako bismo da li to ima političku podlogu ili ima šansu za privredu. Dokumente koje usvajamo uglavnom su po pravilima i standardima EU”, zaključio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!