Konzumiranje alkohola i narkotika u vožnji česte ubice na bh. cestama, stručnjaci upozoravaju: ‘Nemamo sistem…’

Vijesti 27. aug 202409:01 > 13:05 0 komentara

Izuzetno teška saobraćajna nesreća na Salakovcu i nesreća u Banjoj Luci koju je skrivio vozač sa 4,57 promila alkohola u krvi podsjetili su nas da su saobraćajna nekultura, konzumiranje alkohola i narkotika u vožnji i loša putna infrastruktura česte ubice na bh. cestama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za Novi dan javila se Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću, koje je pokrenulo kampanju nakon što je utvrđeno da je samo u 2023. godini na području entiteta RS u saobraćajnim nesrećama život izgubilo 109 osoba. O stanju sigurnosti u saobraćaju razgovarali smo i sa profesorom Osmanom Lindovom, diplomiranim inžinjerom saobraćaja.

U toku je kampanja “Nijedan više”, nakon što je čak 109 osoba izgubilo život u saobraćaju u 2023. godini. Poruka je da alkohol i neprilagođena brzina odnose brojne ljudske živote.

“To su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama. Alkohol je najveći problem u saobraćaju. Saobraćajne nesreće najviše prouzrokuju vozači pod dejstvom alkohola. Kampanja pokušava da usmjeri i upozori građane. Svi svojim odgovornim ponašanjem značajno mogu doprinijeti. I dalje vozimo prebrzo, ne koristimo sigurnosi pojas, koristimo telefon tokom vožnje”, kazala je Mirna Miljanović.

Sličnog stava je i Osman Lindov, diplomirani inžinjer saobraćaja.

“Ova kampanje nam trebaju svakodnevno. Moramo se pozabavit ovim problemom. Crna statistika je uvijek prisutna. Gubimo 300 ljudskih života godišnje u BiH. Imamo mi previše ministarstava… Policija treba da radi svoj dio posla. Institucije moraju pojačati sisteme edukacije. Kamere neće riješiti probleme, niti ležeći policajci. Nećemo tako riješiti probleme. Statistike pokazuju da gubimo živote. Nemamo nadrogiranih vozača u saobraćaju, zato što to ne kontrolišemo. Nemamo sistem koji će se adekvatno koristiti za kontrolu vozača da li su pod dejstvom narkotika”, kazao je Lindov.

N1 BiH

Potom je dodao:

“Moramo raditi na putnoj infrastukturi. Nisu dobra rješenja koja dajemo za postojeće probleme”. 

Mirna Miljanović pojašnjava da je vrlo malo tolerancije među vozačima, generalno u saobraćaju.

“MUP RS se vrši kontrola vozača na prisustvo opojnih droga. Prilikom alko testiranja, radimo i ove testove. Već nekoliko godina imamo i evidenciju. Oni koji odbiju testiranje, odmah budu isključeni iz saobraćaja. Ne mogu reći da MUP RS ne sarađuje sa drugim minstarstvima. Saobraćajna kultura je jako bitna. U inostranstvu se strogo poštuju pravila, a ovdje ne”, istaknula je Mirna Miljanović.

Osman Lindov smatra da kaskamo za zemljama iz EU koje vrše svakodnevne edukacije.

“Trebamo praviti centre gdje bi dodatno pravili edukacije, tzv. centri sigurne kontrole. Nikada ne možemo 100 posto biti sigurni u saobraćaju. Moramo edukovati. Nešto se radi, ali to je vrlo malo. Poseban problem sa bahatim vozačima, njih će uvijek biti. Bahatost se treba kontrolisati. Organi trebaju kontrolisati te osobe kako ne bi došlo do posljedica”, navodi Lindov, a zatim je dodao:

“Persona je problem, nije vozilo problem. Mora se raditi sa ljudima. Vrtimo se u krug. Oduzimanje vozilla nije mjera koja će olakšati stvari. Dobra mjera, ali nije to jedina mjera. Mi moramo raditi na tim ljudima. Oduzet ćemo to vozilo, a on će uzeti drugo vozile. Policija nije sudski organ. Sud oduzima trajno vozilo. Da bi se to uradilo mora se promijeniti i krivični zakon. Nema ljudstva koji se ozbiljno bavi ovim stvarima. Nema puno eksperata za saobraćaj. Postoji niz mjera za preveciju do manjeg broja nesreća. Brzina nije uvijek uzrok”.

Mirna Miljanović smatra da je i porodica polazna tačka.

“Trebamo sistemski raditi to. Od osnovne škole pa nadalje. Najmlađa kategorija je najugroženija. Treba sa mladima raditi od starta”, kazala je.

Osman Lindov smatra da nadzorne kamere ne mogu riješiti problem. 

“Mnogo se stvari mora raditi na putnoj infrastrukturi. Ugovaraju se poslovi, koji se kasnije ne održavaju. Putevi moraju biti smrtni. Ko kažnjava one koji održavaju puteve?”, istaknuo je Lindov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!