Košarac zatražio sastanak sa OSA-om i odgovorio Helezu: Pokažite lokacije u RS gdje su ti kampovi

Vijesti 23. nov 202312:35 0 komentara
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac zatražio je hitno da se sazove sjednica izvještajnog obavještajnog organa koji će pozvati organa Obavještajne sigurnosne agencije BiH (OSA) da provjeri navode ministra odbrane BiH Zukana Heleza, koji je u emisiji Pressing na N1 izjavio da "na teritoriji Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije".

“Sazvao sam, jer želim da saznam otkud takvi podaci i da li Helez iznosi podatke Obavještajne bezbjednosne agencije, da li OSA ima takve podatke ili da li je to na temelju distribucije ili je to san ministra Heleza ili preuzet narativ onih koji žele da se usložni politička situacija i stanje u BiH. Prije svega, mislim na narative američkog ambasadora Murpyja i nekih drugih, koji uporno pokušavaju da iznose netačne informacije o tome kako RS provodi neku politiku koja nije u skladu sa normama”, rekao je Košarac danas na press konferenciji.

Politika Republike Srpske, naveo je on, je mir i bezbjednost, poštivanje Dejtonskog sporazuma, konsenzus tri naroda i dva entiteta, te Helezovu priču nazvao potpuno netačnom.

“Priča o nekim kampovima, o nekim obukama koje provode Rusi je potpuno netačna, ali očigledno je preuzet neki narativ određenih ambasada, e pa ne može… Uskraćujete nam pravo da legitimno predstavljamo stavove sa međunarodnim zvaničnicima”, istaknuo je Košarac, te poručio Helezu:

“Pokažite mjesto u RS gdje se vrše takve stvari, pokažite lokacije gdje su ti kampovi… najlakše je reći imamo obavještajne podatke”.

Naglasio je da “ovo ne smije proći nekažnjeno”, jer postaje pojava, te, tvrdi, da ovo nije prvi put da “neko iznosi netačne obavještajne podatke u javnost BiH”.

Podsjetimo, dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao je u srijedu u Pressingu da na teritoriji Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

“Locirani su, pratimo ih i možemo ih lako eliministati”, rekao je Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!