Kožljak: BiH je već u NATO-u, OS BiH pokazale operativnost i spremnost

Vijesti 28. sep 202216:54 1 komentar

Profesor međunarodnih odnosa i nekadašnji predstavnik Bosne i Hercegovine u NATO-u Alija Kožljak, komentarisao je za N1 vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i NATO saveznika, rekavši da su OS BiH već dio NATO alijanse.

Prošle sedmice na Manjači je okončana vojna vježba „Kombinovani odgovor 22“. Kožljak kaže da je ova vježba od velike važnosti za OS BiH i BiH.

“OS BiH su pokazale opreativnost sa NATO snagama. BiH je prvi put delegirala jednu bataljonsku jedinicu u “tzv.” bazen NATO snaga. Imamo osposobljenu jedinicu koja može učestvovati, našim odlukama, u mirovnim operacijama. BiH je već u NATO-u. Odluka je donesena prije četiri godine i ovo je samo korak do zvaničnog članstva”, kaže Kožljak.

Kazao je da je jedinica koja je učestvovala u vojnoj vježbi na Manjači, u potpunosti opremljena i sposobna za NATO operacije, ali ostatak OS BiH i nisu tako opremljenje.

“Usvojen je strateški dokument za unaprijeđenje OS BiH i koliko nam je potrebno da se u potpunosti opreme i budu kompaktibilne sa ostalim NATO snagama. Imamo i tu probleme i opstrukcije”, kaže Kožljak.

Istakao je kako postoje naznake da će NATO članice pomagati OS BiH jer su se obavezali reformama.

“Dodik uvjeravao Putina da da podršku misiji ALTHEA”

Podjsetio je da trećeg novembra ističe mandat misiji ALTHEA. Opstrukcije već postoje kao i političke manipulacije.

“Putinu je ponestalo poluga kojima može manipulirati EU i prijeti vetom misije ALTHEA u BiH. Ako se to desi, NATO dolazi sa robusnijim snagama i to mu neodgovara. Dodik je išao da ga uvjerava da da pristanak.”

“Ključno za evropsku zajednicu jeste jednistvo u ovoj krizi zbog rata u Ukrajini. Ove snage koje sada pobjeđuju u Italiji, Švedskoj, Češkoj, pa ranije u Mđarsko Orban, su signali u kojima moramo biti zabrinuti”, kaže Kožljak i dodaje “Sada će se evropske države okrenuti svojim nacionalnim pitanjima i zanemariti interese EU. Ovo je bitno za BiH. Ovo je signal da će fokus na BiH jednog dana prestati i moramo pokazati da smo relevantan partner i da je naša budućnost euroatlanska integracija”.

“Putin povlači iracionalne poteze”

Kožljak ističe da pokazatelji govore da Putin ide u pogrešnom smjeru.

“Ne ide ovo u korist Rusiji i njenim građanima. Ovo su iracionalni potezi koji mogu biti drastičniji. Gubi podršku, gubi saveznike, pa ima i prijetnje da će biti izbačeni iz Savjeta sigurnosti. Može povući iracionalne poteze. Ja neću da razišljam o blefiranju, sam ovaj potez da izvrši djelomičnu mobilizaciju, a ovo je opšta mobilizacija, je jedan od posljednjih koraka kako bi promijenio ishod rata”. mišljenja je Kožljak.

Podsjetio je da je CIA još ranije kazala da je Putin pripremao rat energentima svjestan da Evropa zavisi od Rusije.

“Putin želi da podigne energetsku krizu kako bi dodatno vršio pritisak na Zapadnu Evropu, a oni ne mogu nadomjestiti te energente. Kažu da je ranije pripremao ovu diverziju. Nije to uopšte slučajno.”

Za kraj je komentarisao referendume na ukrajinskim teritorijama i da je i to dio medijske kampanje Ruske Federacije.

“Simbolično da pokaže da je napravio uspjeh i da je oslobodio Ruse u Ukrajini i na taj način da pokaže da je operacija uspješno završila. Sukob će trajati dugo. Ovo je dodatno polje za mobilizaciju vojnika”, kazao je Kožljak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare