Krila kandidatskog statusa teška su pod teretom obaveza koje čekaju BiH

Vijesti 27. jan 202319:38 0 komentara

Novu vlast sačekali su stari problemi. Odnos prema Rusiji mora biti usklađen sa politikama Evropske unije, ukoliko Bosna i Hercegovina želi članstvo, jasno je naznačeno iz Brisela. Potvrđuju to i pojedine diplomate u zemlji. Prvi korak moglo bi biti uvođenje viza državljanima Rusije.

Krila kandidatskog statusa teška su pod teretom obaveza koje čekaju Bosnu i Hercegovinu. Brisel jasan: Rat Rusije protiv Ukrajine za njih je grubo kršenje međunarodnog prava, ugrožavanje globalne bezbjednosti, zbog čega su donijeli mjere, uveli sankcije. Od Bosne i Hercegovine, kao zemlje kandidata, kažu za N1 u Delegaciji EU u BIH-očekuju da u potpunosti uskladi svoje vanjske, bezbjednosne i trgovinske politike sa politikama EU.

“Za dobro funkcionisanje bezviznog režima sa EU, od Bosne i Hercegovine se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom”, kazali su iz EU.

U dvodnevnoj posjeti Banjaluci to je i potvrdila francuska ambasadorica Kristin Tudik. Razgovore je vodila sa svima, od predsjendika Dodika, do PDP-ove Jelene Trivić, ministara u Vladi. Na koncu u Narodnoj skupštini Republike Srpske potvrdila da se uvođenje viza očekuje ne samo za Rusiju, već i neke druge zemlje. Pominju se i Azerbejdžan, Bahrein, Kuvajt, Oman…

“Jesmo tražili, ne samo za ruske državljane, zbog problema koje imamo sa migracijom. Mnogo ljudi dolazi u EU bez viza i dokumenata, samo se iskrcaju u EU i prave problem”, kazala je Tudik.

Ekonomski razvoj amortizer je za prevazilaženje političkih i svih ostalih razlika u BiH, prenio je ambasadorici stav predsjednik Narodne skupštine Republike Srspke Nenad Stevandić. Priznaje da određenih pritisaka ka Banjaluci, po pitanju Rusije-ima.

“Razumijevanje ukupnih problema u BiH treba da se relaksira, a Republika Srpska želi na tom planu dati doprinos, kao i u vezi sa usvajanjem evropskog zakonodavstva. Ja sam htio da izbjegnem pitanja, ne smije u fokus doći ono što će praviti probleme u BIH. Nemam zvaničnu informaciju, ali sam čuo, dobio par mailova iz EU parlamaneta. Neprihvatljivo je vršiti pritisak na tek formirane organe vlasti u BiH, o temama za koje se zna da neće biti međusobne saglasnosti. To će opteretiti neku vrstu relaksacije koja je tek počela”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Relaksacija odnosa o kojoj se usmeno priča, mogla biti biti formalizovana radom u Savjetu ministara. Pred MIP-om je mnogo izazova, a novi šef bh diplomatije već se susreo s neugodnim pitanjima.

“Hoće li prije sa ordenom u Rusiju kod Putina, ili ikonom u Ukrajinu kod Zelenskog?” pitao je Nebojša Vukanović.

“Pozdrav za kolegu Vukanovića, zanimljiva su njegova obraćanja, često ga gledam, pa ćemo to u nekom šaljivom videu”, odgovorio je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Dok se ozbiljna pitanja, zaobilaze kao neslane šale, obaveze države na EU putu se gomilaju. Balkan se posprema, tvrde neke bivše diplomate, a domaći političari o procesima u javnosti, ni na kapaljku.

O svim aktuelnim temama, u aprilu bi delegacija evropskih paralamentaraca trebala razgovarati sa političarima iz BIH, jer NSRS najavljuje jedan veliki skup.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!