“Krišto samostalna u donošenju odluka kao Cvijanović, slušaju partijske šefove”

Vijesti 28. dec 202217:25 9 komentara
N1

Akademik Slavo Kukić rekao je za N1 da je novoizabrana predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto u svom ekspozeu izlagala političke stavove HDZ-a, te ako stranke Osmorke ispune zahtjeve HDZ-a i SNSD-a Bosna i Hercegovina će biti podijeljenja na etnonacionalne begovate.

Borjana Krišto iz HDZ-a imenovana je danas za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. Prije imenovanja izlagala je ekspoze.

“Nisam slušao ekspoze, ali sam pogledao medijske izvještaje. Dodajem je da je Krišto izlagala političke stavove HDZ-a. Opet je u prvi plan stavljeno pitanje o legitimnom predstavljanju, nigdje priče o apelaciji Komšić. Obiluje detaljima koji su u suprotnosti sa evropskim vrijednostima. Opet je potencirala reformu javnih servisa i to da treba uvesti dodatne kanale, a to je ambicija da se uvedu nacionalni kanali, hrvatski nacionali kanal, koji bi bio puškarnica Čovića i HDZ-a. Bilo je malo težišta na pitanjima života, PDV-a, akciza. Ovaj put to nije spomenuto, a niko se osim Branislava Borenovića nije potrudio da to potencira. Sudeći po ovome vozićemo iduće četiri godine kao i do sada”, pesimističan je Kukić.

Borjana Krišto imenovana za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH

Na pitanje da li će stranke Osmorke ispuniti zahtjeve HDZ-a i Borjane Krisšto, Kukić kaže:

“Vidjećemo da li su osim glasovanja za Krišto, biti koalicioni partneri spremni da udovolje gospođi Krišto. To neće biti dobro za BiH i nameće se pitanje da li su građanske partije koje čine Osmorku slične partijama etnonacionalnim. Do sada su bili SNSD i HDZ i ko razmišlja, postavlja se pitanje ako se to dogodi da im se ispune zahtjevi, po čemu se onda Osmorka razlikuje od SDA. Ako se to dogodi, to je sprovod za građansku ideju u BiH i da će etničke podjele u BiH biti dodatno podebljane. Ona je samostalna u donošenju odluka kao i gopođa Cvijanović. One slušaju partijske šefove”.

Osvrnuo se na detalje o implementaciji izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH koje je Krišto izložila u ekspozeu.

“Pokušat će se. Hoće li se uspjeti, vidjećemo. Obesmišljava građanske političke partije legitimno predstavljanje i pretvara BiH u tri nacionalna begovata. Ako je to tako, ne vidim da građanske političke partije, SDP, Naša stranka i ostali, mogu pristati na rješenja koja uništavaju njihovu političku egzistenciju”, kaže Kukić.

Krišto izložila ekspoze, podijeljenja mišljenja zastupnika

Dodik ispituje koliko daleko može ići

Zakon o nepokretnoj imovini koji se prema ocjenama protivi odlukama Ustavnog suda BiH. On želi imovinu pripisati na entitet. Da li to može naštetiti koaliciji?

“On prati smjernice koalicije ali neće popustiti u svojim ciljevima. Rekao je kako o imovini nema pregovore. Ponovio je da Ustavni sud BiH njemu ne znači ništa. Osim toga, imate situaciju da je Nenad Stevandić u svoj kabinet vratio neustavni grb RS. Ako imate sve to, kako je u tim uvjetima takvih ultimatuma, i dodamo one na kojima jaše Dragan Čović, ja nisam dovoljno pametan da nađem odgovor na pitanje, kao i onima kojima je stalo do ove države”, dodaje.

Dodik: Nećemo provesti odluke, Republika Srpska se neće odreći imovine

Vjeruje da će visoki predstavnik, ako Dodik nastavi sa secesijom, morati reagovati.

“Šta će gospodin visoki predstavnik Christian Schmidt učiniti ne znam. Kakva je stvarna potpora iz Brisela, bojim se da će morati ići radikalnijim potezima. Dodik ga testira i pomjera se. Ako nema reakcije, ide korak dalje. Bojim se da je došao do kraja puta i Schmidt će povući radikalnije korake i Dodika i njegov krug ljudi eliminirati iz političkog života”, kaže akademik.

Što se tiče kandidatskog statusa Evropske komisije koji je dodijeljen BiH, Kukić kaže da je to urađeno zbog geopolitičke situacije u svijetu, a ne zbog toga što je BiH uradila na putu EU integracija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare