Lagumdžija na Mirovnom samitu u Seulu o EU integracijama Zapadnog Balkana

Vijesti 06. maj 202307:41 0 komentara
Zlatko Lagumdžija

Pod nazivom “Izazovi savremenog svjetskog poretka” u Seulu, Koreja, održan je trodnevni Mirovni samit 2023 u organizaciji Univerzalne mirovne federacije.

Govoreći na šestoj sesiji posvećenoj Evropi i Bliskom Istoku Zlatko Lagumdžija je ukazao na važnost proširenja Evropske Unije na zemlje Zapadnog Balkana kao bitnog elementa samoodrživog mira na euroazijskim prostorima i izložio niz konkretnih aktivnosti u kojima EU treba pokazati liderstvo i svoj kapacitet na globalnom planu.

“Od EU se očekuje da krene u oživljavanje inicirane Evropske političke zajednice koja je na samitu lidera u oktobru prošle godine okupila čelnike 44 države. To je moguće samo kroz uključivanje drugih evropskih zemalja u konkretne projekte koje EU za sada drži u okviru svojih članice.

To znači prioritetno snaženje Berlinskog procesa kroz praktičnu podršku ekonomskom povezivanju 6 zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih potom u narednih par godina mogla integrirati u svojevrsnu Evropsku ekonomsku zajednicu.

Isti princip bi trebao da se primjeni kod postojećeg Evropskog zelenog dogovora koji bi morao uključiti i zemlje Zapadnog Balkana kako bi se ubrzala zelena energetska transformacija koja je u interesu EU kao i zemalja regiona”, navodi se u saopćenju.

“Na istim osnovama Zapadni Balkan se može integrirati u projekat Evropske zdravstvene unije i Evropsku digitalnu transformaciju paraleno sa pregovorima o kandidatskom statusu i ispunjavanju uslova koje podrazumjeva članstvo u EU”, dodaje Lagumdžija.

Lagumdžija je istakao važnost integriranja Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana u euroatlantske strukture jer samo na taj način Evropska Unija može nastaviti svoje postojanje kao najveći mirovni projekat u savremenoj istoriji.

“Ovo je vrijeme u kojem će se vidjeti da li će u narednoj deceniji zemlje Zapadnog Balkana postati dio EU ili će EU postati balkanizirani prostor.

U svakom slučaju, prije svega, liderstvo EU će odrediti koja od ove dvije sudbine će postati stvarnost širih evropskih prostora”, zaključeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!