Legalizacija bespravno izgrađenih objekata kao političko pitanje u kampanji RS?

Vijesti 06. sep 202218:48 0 komentara
Twitter/Draško Stanivuković

Grad Banjaluka juče ne počeo da prikuplja prijave sugrađana za legalizaciju njihovih nelegalno izgrađenih stambenih objekata. Ovaj proces počeo je uz obrazloženje da će legalizacija biti izvršena odmah po izmjeni Zakona o legalizaciji što je najavljeno za ovaj mjesec.

Podsjetimo, da će pokrenuti inicijativu za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na teritoriji grada gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je prilikom posjete člana Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Radovana Viškovića Gradskoj upravi ranije ove godine. Inicijativu za izmjenu zakona, Stanivuković je predao u Narodnu skupštinu tokom avgusta, a krajem mjeseca Milorad Dodik zatražio je od resornog ministarstva izmjenu Zakona o legalizaciji na način da se svi bespravni objekti koji se mogu identifikovati foto snimku Republike Srpske iz 2013. godine smatraju legalno izgrađenim.

Ipak aktivnosti Gradske uprave na ovom pitanju izazvale su reakciju Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju obavještava građane Banjaluke koji koje žele da legaliziju svoje bespravno sagrađene objekte, da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata još uvijek nije donesen i da su prijave preuranjene. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je, na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i 15 jedinica lokalne samouprave, pripremilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji će se po hitnom postupku naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja će se održati tokom ovog mjeseca”, saopšteno je iz ovog ministarstva uz navod da se tek po stupanju zakona na snagu može podnijeti zahtjev za legalizaciju svojih objekata po novim uslovima.

“Građani koji sada podnesu zahtjeve mogu legalizovati svoje pobjekte prema Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji je sada na snazi, ali takvi zahtjevi se ne mogu odnositi na povoljnija prava koja će biti omogućena i ustanovljena zakonom koji tek treba biti donesen. U takvim slučajevima, građani će morati tražiti obustavu postupka i podnositi nove zahtjeve”, saopštili su iz resornog ministarstva.

Na saopštenje ministarstva reagovali su iz Gradske uprave, tvrdnjom kako su sa prikupljanjem dokumentacije o bespravno izgrađenim objektima počeli kako bi izmjene zakona dočekali spremno.

“Nakon što su iz resornog ministarstva saopštili da su prijave građana Banje Luke preuranjene, napominjem da mi ne legalizujemo objekte odmah, nego pripremamo bazu da onog dana kada novi Zakon bude usvojen da ga dočekamo spremni i mi i građani”, kazala je savjetnica gradonačelnika za medije i šef Tima za komunikaciju Tanja Vukomanović koja je napomenula i kako je ovo pitanje prva pokrenula Banjaluka.

Upravo na ovom pitanju, uz ostalo, aktuelni gradonačelnik Banjaluke nastoji skrenuti pažnju potencijalnih birača, budući da su na internet stranicama dostupni baneri sa njegovom slikom i rečenicom:”Besplatna legalizacija je najodgovornija nacionalna politika, zato smo se odlučili na takav korak za sve naše građane”, pod kojoj je i logo PDP, u čije ime je Stanivuković nosilac liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!