Ljekarima u RS od nove godine ni fening više, traže dodatnih 10% za sve

Vijesti 16. dec 202212:46 1 komentar
N1

Kašnjenje plata u zdravstvenim ustanovama u tri bolnice Gradiška, Zvornik i Istočno Sarajevo kao i u mnogim domovina zdravlja širom Republike Srpske je nedopustivo, kažu u Savezu sindikata RS.

Doktorima od nove godine neće biti povećana plata ni fening, ističu negodujući.

“Heroji u bijelom su ovakvim ponašanjem dovedeni u poražavajuću situaciju. Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS će upotrijebiti sve zakonom dozvoljene mjere borbe da bi sačuvali čast i dostojanstvo. Povećanje od 5% plate se odnosi samo na jednu kategoriju zaposlenih. Naš stav je da se povećanje mora odnositi na sve. Ovo povećanje od 5% s obzirom na galopirajuću inflaciju je jako malo. Minorno i vrlo malo. Sindikat se neće složiti sa ovakvom odlukom. Nismo potpisali sporazum koji je doveo do ovakve odluke”, kaže predsjednik Sindikata zdravstva Nikola Crnčević.

Pet odsto povećanja dobiće nekvalifikovana radna snaga, ali ne i sestre i doktori.

Zoran Milutinović, sekretar granskog sindikata koji dolazi iz bolnice u Zvorniku objašnjava: “Naš sindikat je bio jedan od dva koji nije potpisao sporazum u junu mjesecu. Nama je izuzet iznos toplog obroka i regresa, a tamo stoji da je u sklopu plate. Mnogi to i dan danas ne razumiju. Borićem se za ono sto nas sleduje”, jasan je.

Iniciraće početak razgovora i tražiti 175 KM osnovicu, što bi značilo 10% uvećanje.

Goran Obrenović koji radi u Psihijatrijskoj bolnici na Sokocu, a koji je i član sindikata, ističe da povećanje od 5%, kao ni sporazum ne može biti prihvaćam, jer se potpisnici odriču prava na topli obrok i regres.

“U čemu će se zdravstvo naći, u problemu plaćanja doprinosa, od 2016.i 2017.godine, radnici koji idu u penziju ne mogu, jer im nisu uplaćivano doprinosi”, rekao je.

Ukoliko tuže, dodaje Obrenović, stvoriće probleme bolnicama i onima koji primaju plate.

Startna plata ljekara specijaliste u RS je 2073 KM.

Tužbe, inspekcije i štrajk u krajnjem slučaju, su mjere koje sindikat najavljuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare