Ljubić za N1: Neistina da su Schmidtove odluke na štetu Bošnjaka

Vijesti 28. apr 202318:49 0 komentara
N1

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić danas je za N1 komentarisao imenovanje nove Vlade FBiH nakon sjednice PD Parlamenta FBiH, kao i sva dešavanja u jeku posljednje odluke Christiana Schmidta.

Čekalo se osam godina novu Vladu FBiH, da li je moralo ovako burno?

“Naravno da nije moralo da je bilo više političke odgovornosti, da nije bilo blokada kojih smo svjedoci. Međutim, kako je izostala odgovornost poliitčkih aktera, u prvom redu da dogovore izmjene izbornog zakona, nažalost Visoki predstavnik je morao intervenisati”, kazao je Ljubić za N1.

Dodaje da ne mogu biti zadovoljni zato jer je Schmidt morao donijeti odluku, kada bh. politički akteri nisu u stanju sami upravljati svojom zemljom.

Nismo sretni jer je to morao učiniti, bilo bi bolje da smo u stanju sami upravljati svojom zemljom i sudbinom. Nažalost, očito je da to nismo u stanju i na kraju smo dobili evo vladu. Želim čestitati premijeru Nikšiću i svim izabranim ministrima, izražavam zadovoljstvo da je HNS dio te vlade te da je još jedna stranka, članica HNS-a ušla u parlamentarnu većinu. To će dodatno doprinijeti vjerodostojnosti HNS-a“.

HNS rekao da je nezadovoljan nametnutom odlukom?

“Ovo nezadovoljstvo koje se našlo u saopćenju HNS-a vezano je u prvom redu za činjenicu da smo doveli do toga da visoki predstavnik mora intervenisati. Jedina odluka koja stupa na snagu danas je odluka o potvrđivanju vlade. Druga odluka o promjeni Ustava je uvjetovana, oročena 1. svibnjem 2024. godine. Želim vjerovati da ćemo biti u stanju u narednih godinu dana donijeti dogovorno odgovarajuće odluke koje će ovu uvjetovanu odluku Schmidta učiniti suvišnom”.

“Mi tu odluku prihvaćamo jer je u skladu sa Ustavom i Aneksom 10 Dejtona. S druge strane, odluka je omogućila formiranje Vlade, a nadamo se da ćemo doći do boljih rješenja”, dodao je Ljubić.

Ljubić kaže da nije istina da su odluke Schmidta na štetu Bošnjaka.

Danas je Blinken pozdravio Schmidtovu odluku, jasno je ko stoji u suštini iza ovih odluka. Apsolutno je neistina da su Schmidtove odluke na štetu Bošnjaka. Podsjećam da je današnja Vlada potvrđena u građanskom Domu, u kojem su Bošnjaci dvotrećinska većina. Može li neko vjerovati da bi oni bili protiv vitalnog nacionalnog bošnjačkog interesa“.

Danas je DF pokazao na koji način oni poimaju demokratiju. Izašli su na ulicu i na ulici pokušavaju realizovati političke ciljeve“, kazao je Schmidt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!