Marjanović: SDA je patriotska stranka, ne očekujem da će blokirati

Predsjednik stranke Za nove generacije Damir Marjanović kazao je za N1 kako na sastanku SNSD-a i "Osmorke" u Laktašima nije bilo govora o raspodjeli resursa ili tri projekta koje je Milorad Dodika postavio kao uslov za učešće u koaliciji, nego je bilo govora o "dobroj volji". Tek sada počinju pregovori i zatezanja, ocijenio je on. Marjanović je i istakao kako ne očekuje od SDA, kao "patriotske stranke", da blokira uspostavu vlasti.

Mnogi se pitaju otkud vi na pregovorima sa SNSD-om u Laktašima?

“Osmorka” na državnom nivou ima pet stranaka koje su parlamentarne, mi smo jedna od njih.

Ima li istine u pričama kako ste jednom nogom već van “Osmorke”?

Ne, ni slučajno. Jučer je sjedila ekipa iz “Osmorke” i radila na mjeram i mi smo sudjelovali u svim tim aktivnostima. Sudjelovali smo u kreiranju programa.

Svi tvrde kako nije bilo priče o kadrovskim rješenjima. Je li se razgovaralo o podjeli resora?

Vjerovali ili ne nije. Ja sma relativno loš političar i nemam namjeru da nešto prešutim. Na tom sastanak u Banjaluci se tražila dobra volja da se nastave razgovori.

Radovan Višković tvrdi kako je “Osmorka” obećala da neće biti blokada energetskih projekata. Odnosi li se to i na Hidroelektranu Buk-Bijela, koja je trenutno pod sporom?

Ne znam na kojem sastanku je to pričano, ali nije u Laktašima. Spominjali su se energetski projekti, ali nije se spominja ni Buk-Bijela niti aerodrom u Trebinju. Jedino se konkretnije pričalo o gasovodu. Dva od tri ova projekta, o kojima se nije pričalo na sastanku u Laktašima, imaju diskatibilnu ekološku opravdanost, koja je nama u stranci Za nove generacije veoma bitna. Normalno da nimalo ne zanemarujem stav da država treba to realizovati, da se znaju nadležnosti. Na sastanku u Laktašima, koji je trajao nešto više od sat vremena, govorilo se o dobroj volji i o onome što me je radovalo – visokom obrazovanju.

Bakir Izetbegović poziva na pravljenje triangl koalicije SDA-SDP-DF. Kako to komentarišete?

Politički legitiman potez. Politika je kao biznis. Jedna kompanija, u ovom slučaju SDA, želi da i dalje vlada i ima mali problem što ne može da nađe partnera za zajedničku avanturu.

Mislite da SDA neće koristiti nadmoć u Domu naroda FBiH za blokade, ukoliko ne bude dio vlasti?

Posmatram SDA i DF kao probosanske, patriotske stranke, siguran sam da neće blokirati Bosnu i Hercegovinu u kreiranju vlasti i institucija. SDA jeste po broju glasova najjača u ovom dijelu BiH, ali i oni su svjesni da je pobjednik na izborima onaj koji kreira vlast.

Traže li se od “Osmorke” određeni ustupci da bi bila dio vlasti?

Da ne bi bilo kao da je sve ružičasto i krasno, ovaj dio koji je do sada završen je najjednostavniji. Ovo nisu bili pregovori, nego inicijalni sastanci. Govorilo se o zajedničkim stvarima. Smjernice su poprilični uopštene. Pravi pregovori i zatezanja tek sada počinju. Ali ako ima dobre volje onda će se morati praviti kompromisi. U ovim momentima nikakvih velikih uslova nije bilo. Tek je počela utakmica i himne su se odsvirale, nadam se da ćemo svi nositi isti dres, onaj od Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad