Markovina: Secesionistička politika je “samoubilački” čin po Dodikovu vlast

Vijesti 11. apr 202317:44 0 komentara
N1

"Koga je on pozvao da mu se pridruži, ja sam prilično siguran da mu se niko neće pridružiti", kazao je Dragan Markovina, historičar i publicist, o izjavama Milorada Dodika i pozivima da se napuste državne institucije.

Markovina je na početku gostovanja poručio da je siguran da se Dodiku niko neće pridružiti u pozivima da se napuste institucije.

“Koga je on pozvao da mu se pridruži, ja sam prilično siguran da mu se niko neće pridružiti. Tu već što se toga tiče dolazimo u jedan politički i svaki drugi raskorak. Živi je interes svih stranaka, kao i dobrog dijela ljudi u RS je da se uđe u EU. Tako da, voditi tu jednu vrstu secesionističke politike i izazivati nervozu je u suštini samoubilački čin po Dodikovu vlast, ali i po BiH i po RS kao entitet unutar te zemlje”, kazao je i dodao:

Sad naravno imamo iskustvo Vladimira Putina koji se odlučio na jedan samoubilački čin potpuno neracionalno odlučio, pa ne možemo otpisati neracionalnost Dodika. Međutim ako pratimo njegov politički put, vezano uz sve iste izjave, od prvih višestranačkih izbora do danas to je uvijek bio put racionalnog korištenja za vlastite interese i čitav niz potpuno promijenjenih paradigmi; od miljenika američke administracije do radikalnog nacionalizma, čak radikalnijeg nego što je nacionalizam SDS-a. Ako je išta od toga u njemu ostalo, onda od te secesije nema ništa. Po mom sudu, nema ništa. Sad moguće da krene u nešto sasvim iracionalno. Prvo ne bi dobio podršku nikoga unutar BiH, a definitivno ni od međunarodne zajednice, a realno niti izravnu podršku Srbije, možda bi je dobio iza leđa. Ta priča vjerovatno služi za ovu vrstu ucjenjivanja koalicijskih partnera“.

Markovina je kazao da svjedočimo potpunoj iracionalnosti na političkoj sceni u BiH.

Mislim da mi svjedočimo jednoj potpunoj iracionalnosti na javnoj političkoj sceni u BiH. Ona je konstanta zadnjih 30 godina, ali je u posljendjih možda manje od godinu eksplodirala do krajnjih granica. Sve što vanjska politika poručuje BiH jeste da želi da BiH uđe u EU i NATO. To je konstanta i ne vidim promjenu u tom smjeru. Ono što je novo jeste ruska agresija na Ukrajinu, koja je osvijestila američku i evropsku diplomaciju da se možda ukine status quo na Zapadnom Balkanu i da se tu nešto pomakne i te zemlje relativno upristoje i prime u EU. Preduvjet je da se riješe unutrašnje tenzije. Način da se to riješi jeste da se ne histerizira i da se shvati da niko ne može dobiti ono što maksimalno očekuje, da nema BiH da se u njoj ugodno osjećaju svi građani i da je to to“.

Markovina je još poručio da bi volio da nije bilo ni rata ni Dejtona, ali da je to to i da svi moraju biti svjesni da ne mogu ostvariti maksimum.

“Sad se odjednom vraćamo na ratnu retoriku, država je nažalost takva kakva jeste. Ja bih volio da nije bilo ni rata ni Dejtona, ali to je to. Unutar toga znači da svako mora biti svjestan da ne može ostvariti maksimum.To što nekome to smeta i što neko smatra da bi američka administracija trebala raditi za političke interese jedne ili dvije grupe, to je druga stvar i tu vrstu nervoze ja uopće ne razumijem. Ne samo na primjeru formiranje nove vlasti, nego generalnog viđenja BiH da čujem te stranke koje su nezadovoljne i koje smtraju da je riječ o nekoj zamjeri, kako one vide BiH u budućnosti, mimo Amerike i svega? Da probamo vidjeti da li je to ostvarivo u komunikaciji sa time kako drugi iz BiH vide ovu zemlju”.

Podsjetimo, Milorad Dodik nedavno je Bosnu i Hercegovinu nazvao neuspješnom zemljom, kazavši da se u Republici Srpskoj vodi “antikolonijalna borba”. Osim toga, naveo je i kako pokušava da ubijedi “Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH” te je istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postane nezavisna država.

Također, entitetski predsjednik je izjavio da RS ne želi da uđe NATO savez i obustavit će sve aktivnosti saradnje sa Alijansom. “Svi srpski dužnosnici u BiH prekidaju kontakte s NATO-om”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!