Mazalica o “prenosu nadležnosti”: Niko u BiH ne treba biti zabrinut zbog ovoga

Vijesti 17. nov 202117:47 > 19:14 0 komentara
N1

Srđan Mazalica, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, kazao je kako će na idućoj sjednici NSRS na dnevnom redu biti četiri informacije koje se tiču "prenosa nadležnosti s nivoa BiH na nivo RS". Te informacije će, kako je rekao, biti popraćene zaključcima kojima će tražiti povlačenje saglasnosti za oblasti pravosudnih institucija, odbrane i indirektnih poreza.

Nakon ovoga, rekao je Mazalica, Vlada RS će biti obavezana da izradi zakone za ove oblasti kako bi “prenos nadležnosti” bio izvršen.

“Nema niti jedna riječ niti zarez u ovome što radimo koja je u suprotnosti s Ustavom BiH”, rekao je Mazalica u Danu uživo.

Mazalica: SDS i PDP najodgovorniji za prenos nadležnosti na BiH

Naveo je kako su nadležnosti prenošene kada su SDS i PDP bili na vlasti te da je na njima najveća odgovornost.

“Na nivou BiH SNSD nije participirao u vlasti. Ako se SNSD-u može reći da je nekada glasao za prenos nadležnosti, SNSD je pratio tadašnju vlast koja je snosila svu odgovornost. SNSD nije htio da bude neko ko je destruktivan u tim procesima. U to vrijeme u Domu naroda Parlamenta BiH SNSD nije imao niti jednog delegata”, rekao je Mazalica.

Istakao je kako je tada i bio mnogo veći pritisak visokog predstavnika koji je imao podršku, a da sada to nije slučaj te da Valentin Inzko nije imao podršku da “nametne zakon”.

“Niko u BiH ne treba biti zabrinut zbog ovoga”, rekao je Mazalica i objasnio kako se slične stvari rade u Evropi gdje se nadležnosti prenose na federalne jedinice za oblasti koje su bliže građanima.

Kada se federalna jedinica ili narodi mogu “izaći iz države”?

Ponovio je kako je uslov za deblokadu institucija BiH povlačenje nametnutog zakona.

“Pozvali smo FBiH na dijalog i da razgovaramo o mogućim rješenjima za BiH. Nismo dobili nikakav odgovor. Kada su u pitanju principi iz međunarodnog prava kada se omogućava nekoj federalnoj jedinici ili narodu da izađu iz zajedničke državne zajednice jedan od ključnih elemenata je da ako ne postoji spremnost i volja za unutrašnjim razgovorom i ako je određena federalna jedinica diskriminisana ili joj se nanosi finansijska ili druga šteta, postoje osnove za istupanje iz državne zajednice ili preuzimanje nadležnost”, rekao je Mazalica.

Kazao je kako je Ustav BiH mirovni Ustav koji nisu donijeli predstavnici BiH i “sve dok je to tako državna zajednica će opstajati dok centripetalne sile je budu održavale”.

“Kada se pojačaju centrifugalne sile, raspast će se. Kada bih bio predstavnik partije iz FBiH sa sjedištem u Sarajevu, trudio bih se da BiH prvi put donese ustav samostalno bez vanjskog pritiska i da učestuvju svi narodi. Pa i po cijeni da se određene nadležnosti vrate, ali da se prvi put takva zemlja potvrdi kao državna zajednica. To BiH nikada nije uradila u svojoj historiji”, rekao je Mazalica.

Govoreći o mogućim sankcijama, rekao je kako misli da do njih neće doći jer smatra da ne postoji saglasnost u međunarodnoj zajednici za to.

“Ovo je jedina stvar koju radimo da bismo sačuvali RS i na kraju BiH”, rekao je Mazalica.

“Niko više ne govori o ratu od opozicije u RS”

Za opoziciju je rekao kako smatra da nema podršku u RS.

“Oni će vjerovatno fizički pokušati spriječiti donošenje svih ovih odluka kao što su fizički pokušali spriječiti usvajanje deklaracije o vojnoj neutralnosti. Oni će to pokupati sakriti iza nekog lažnog srbovanja i uviti u neku zabrinutost o stanju u BiH. Niko više ne govori o ratu nego opozicija u RS. Meni to nije jasno da ne vide promijenjene geopolitičke odnose u svijetu, da nije više unipolaran svijet te da ne postoji fizička mogućnost da u BiH izbiju ratni sukobi”, zaključio je Mazalica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!