Mehmedović: SPC osvešćuje Dodika i Vučića u borbi protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijesti 20. maj 202417:47 1 komentar

O aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izmjenama Izbornog zakona, Rezoluciji o Srebrenici čije se usvajanje očekuje ove sedmice  i drugim aktuelnim političkim temama, razgovarali smo sa liderom nedavno osnovanog pokreta Naprijed Šemsudinom Mehmedovićem.

Mehmedović kaže da je kroz prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH želio da zapravo interveniše da u svakom lokalnom vijeću bude mjesto za manjinske narode u lokalnim zajednicama.

“Na taj način bi brisali te etničke zidove koji postoje. Očekujem podršku svih kolega, jer je prilika da se kroz garantirana mjesta u lokalnim vijećima obezbijedi glas i onih koji su drugačiji i drugačije misle u toj lokalnoj zajednici. Žao mi je što je rad parlamenta spao na prijedloge zakona koji predlažu zastupnici, a ne Vijeće ministara”, rekao je.

Sjednica u sjeni usvajanja Rezolucije

Kakva je sudbina da se sutra nešto usvoji, ako nema potvrde u tome u Domu naroda, pitali smo.

“Ako se započne ta sjednica, ona će biti u nekoj sjeni usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Očekujem dosta nervoze u raspravama ukoliko dođe do sjednice. Ne očekujem da će se nešto spektakularno desiti. Očekujem da svi izabrani zastupnici budu mnogo više odgovorniji prema građanima, a manje prema liderima stranaka koje predstavljaju“, istaknuo je Mehmedović.

Je li mudra odluka delegata iz Kluba Bošnjaka da blokiraju rad Doma naroda državnog parlamenta?

“Nije prvi put da se desi takva situacija, da jedan klub ili dio kluba određenog naroda napusti sjednicu i prekine je. Oni koji su napravili takav potez nose dio odgovornosti za dio funkcioniranja. Može se desiti da zakazivanjem hitne sjednice Dom naroda profunkcioniše ali naravno to je opet odgovornost na delegatima Doma naroda”, navodi Mehmedović.

Podizanje nacionalističke svijesti

Komentarisao je i posljednje izjave predsjednika RS Milorada Dodika i ponovnog pominjanja mogućnosti pripajanja Republike Srpske Srbiji.

“Povlačenje srpskog naroda u BiH, pa i u regionu, u jedan politički kolosjek koji zastupa Dodik i njegov mentor Vučič je zapravo realizacija projekta koja se zove ‘srpski svet’. Ako napravimo paralelu sa devedesetim godinama kada je Milošević zastupao političku ideju ‘svi srbi u jednoj državi’, sada ‘srpski svet’, ako pogledamo devedesetih godina kada je SPC nošenjem i posvećivanjem tih mošti Cara Lazara diljem BiH podizala tu nacionalističku svijest kod srpskog naroda. Danas imamo situaciju da SPC posvećuje ili osvešćuje Dodika i Vučića u borbi protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici. To znači da se vjerska organizacija svrstala na kolosijek anticivilizacijskih vrijednosti. Čitav svijet zna da je provedba presude za genocid u BiH obaveza svih, a ne samo nas u BiH i u tom kontekstu može se posmatrati o destabilizaciju, pogotovo u sigurnosnoj situaciji u BiH, kroz ovu prizmu uključenja i SPC upravo radi podizanja te nacionalisitičke svijesti”, zaključio je Mehmedović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare