Merhamet obilježio 109. godišnjicu rada, nastavlja svoju misiju dobročinastva

Vijesti 02. feb 202212:43 1 komentar
Merhamet

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” danas je navršilo 109. godina postojanja i rada. Svi „Merhametovi“ regionalni odbori su obilježili 109. godišnjicu brojnim prigodnim humanitarnim aktivnostima na terenu, pripremanjem obroka za svoje korisnike uz razne dodatke i priloge, podjelom prehrambenih i higijenskih paketa i razne druge vrste pomoći, potom posjetama institucijama koje brinu o raznim ugroženim kategorijama građana te brojnim drugim aktivnostima.

„Merhamet“ je osnovan 1913. godine u Sarajevu. Prema riječima predsjednika ove organizacije Kenana Vrbanjca, tokom svoje misije duge 109 godina „Merhamet“ je, u raznim historijskim okolnostima i periodima, imao nemjerljivu ulogu u sprečavanju teških posljedica siromaštva i očuvanju ljudskog dostojanstva bošnjačkog naroda, ali i svih ostalih građana BiH kojima je pomoć bila potrebna.

Merhamet

Vrbanjac je naglasio da je „Merhamet“ poseban značaj imao tokom Drugog svjetskog rata, kao i tokom agresije na našu zemlju, kada je pomogao opstanak bošnjačkog naroda i same države BiH. Neposredno pred rat, tadašnji entuzijasti, ponovo su udahnuli život „Merhametu“ na Obnovniteljskoj skupštini, održanoj 2. februara 1991. godine, pa se 2. februar obilježava kao Dan „Merhameta“.

“Danas “Merhamet” predstavlja savremenu, dobro organiziranu humanitarnu organizaciju koja nastoji da kroz brojne projekte ublaži teško socijalno-ekonomsko stanje u BiH. “Merhamet” je sve svoje kapacitete i infrastrukturu podredio pružanju pomoć najugroženijem stanovništvu BiH, bez obzira na vjeru i naciju”,  kazao je Vrbanjac povodom 109. godišnjice „Merhameta“.

Merhamet

Između ostalog, dodao je on, u svoje 42 kuhinje i njihove punktove širom BiH „Merhamet“ svakodnevno hrani oko 8.500 socijalno urgoženih građana. U okviru projekta „Kućna njega“, brine o starim, bolesnim i bespomoćnim osobama kojima pruža besplatne zdravstvene usluge i obezbjeđuje im pomoć, između ostalog, u prehrambenim i higijenskim paketima.

Iz svoje Fondacije „Edah Bećirbegović“, „Merhamet“ svake godine stipendira učenike iz siromašnih porodica, prije svega povratničku djecu. Redovno brine i o RVI, šehidskim porodicama, boračkoj populaciji, udruženjima žrtava rata, te pomaže brojne institucije.

„Merhamet“ je samo u 2021. godini socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u BiH podijelio pomoć vrijednu nešto više od 7.500.000 KM.

Raznovrsna je struktura i vrsta pomoći. Samo za obroke za svojih 8.500 korisnika „Merhamet“ je utrošii 4.455.000 KM. Ukupno je pripremljeno i podijeljeno oko 1.500.000 obroka. U istom periodu, „Merhamet“ je socijalno ugroženim porodicama na cijeloj teritoriji BiH podijelio je 24.950 prehrambenih i higijenskih paketa, čija je ukupna vrijednost iznosila blizu 849.000 KM. „Merhametovi“ regionalni odbori koji aktivno implementiraju projekt „Kućna njega“ u te svrhe su potrošili oko 90.000 KM – istakao je Vrbanjac.

Merhamet

“Merhametova” pomoć u 2021. godini stigla je i do Jemena, Bangladeša, Pakistana, Mijanmara, Palestine, Hvratske.

“Pored svojih 8.500 redovnih korisnika koje svakodnevno hrani u svojim kuhinjama širom BiH, „Merhamet“ je tokom pandemije koronavirusa morao brinuti i o brojnim građanima koji su se, zbog izgubljenog radnog mjesta i drugih razloga, našli u teškoj materijalnoj situaciji. Samo u protekla dva mjeseca, povećan je broj korisnika za blizu 500”,  kazao je Vrbanjac i poručio:

“Merhamet nastavlja svoju misiju dobročinastva, započetu daleke 1913. godine i naš je temeljni zadatak adekvatna pomoć socijalno najugroženijim građanima BiH i čuvanje njihovog dostojanstva”,  poručio je Vrbanjac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare