Milanović opet nije uspio “progurati” pojam legitimnog predstavljanja

Vijesti 12. sep 202220:29 3 komentara

Susreti regionalnih lidera tokom Brdo Brijuni procesa rezultirali su usvajanjem nekoliko zaključaka. Oko zajedničke deklaracije nisu se mogli dogovoriti jer su dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbacili prijedlog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je insistirao na pojmu legitimno predstavljanje. Na koncu, ono oko čega su stavovi usaglašeni jeste da se nastavi zalaganje da BiH do kraja ove godine dobije status kandidata u EU.

Rijetki susreti članova bh. Predsjedništva sa predsjednikom susjedne Hrvatske, Zoranom Milanovićem, koji u ovom mandatu nije imao niti jednu službenu pojestu bh. institucijama. Džaferoviću i Komšiću neuvjerljiv stisak ruke, Dodiku još neuvjerljiviji zagrljaj. A propao mu je i pokušaj da u zajedničku deklaraciju uvrsti zaključak sljedećeg sadržaja “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti, ključno je za stabilnost”.

“Samo spominjanje, doticanje uopće tog pojma u smislu dakle jednaka prava za sve konstitutivne narode to se zna koji su u BiH, ali nekima naprosto to smeta, dakle uopće spominjanje tog pojma im smeta, ok. Legitimno ili ne, ali tako je to moramo znati”, kazao je Milanović.

Sličan zaključak Milanović nije uspio “progurati” ni u nedavni komunike NATO-a. Komšić je podsjetio na presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Azre Zornić u kojoj je naloženo odbacivanje koncepta konstitutivnosti, stoga, Milanović nije trebao predlagati nešto što ne može proći, poručuje.

“Zato što je to unutrašnje pitanje BiH i niko se neće baviti unutrašnjim pitanjima do mi u BiH pa ni ova platforma i rekao sam vam da ovaj format nije osmišljen kao format koji će se baviti unutrašnjim pitanjima bilo koje države”, kazao je Džaferović.

S druge strane, Milorad Dodik, očekivano je podržao Milanovića u nastojanjima. Podržao ga je čak i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Upotrijebila se jedna potpuno ustavna kvalifikacija u tom prijedlogu dokumenta da BiH čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda, Komšić i Džaferović nisu htjeli tu kvalifikaciju konstitutivnih naroda, što znači da ne priznaju sam Ustav, u svakom slučaju bilo je dobro razgovarati nije tu bilo neke žestoke polemike a kamo li svađe”, istakao je Dodik.

“To nije ušlo u deklaraciju zato što se Bošnjaci i Hrvati ili Bošnjaci i Bošnjaci kako god hoćete nisu saglasili s tim, dakle nisu se saglasili Džaferović i Komšić, a mi smo bili spremni da podržimo predlog Milanovića”, kazao je Vučić.

Inače, nakon susreta regionalnih lidera, usvojeno je šest zaključaka, među kojima poziv Uniji da se BiH da kandidatski status do kraja godine.

“Pozivamo na ukidanje viznog režima za cijeli Zapadni Balkan do kraja 2022. EU pozivamo da pomogne Zapadnom Balkanu u smanjivanju problema energetske krize i krize hrane i kao što smo već rekli potvrđujemo svoju posvećenost dijalogu”, kazao je Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije.

Istovremeno, pojedini lideri su upozorili i kako u regiji drastično opada interes za ulaskom u Evropsku uniju, prema posljednjim istraživanjima, najmanje to žele građani Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare