Milanović u Derventi: Ko god bi da majstoriše Dejton, suprotstavit ćemo se

Vijesti 25. mar 202313:03 1 komentar
N1

Himne BiH i Hrvatske intonirane su na početku obilježavanja osnivanja 103. brigade HVO u Derventi. Prisustvuje Zoran Milanović, ali i konzul Hrvatske u Banjaluci, te potpredsjednik RS Davor Pranjić i brojne zvanice.

Skup se održava uz negodovanje grupe građana Dervente srpske nacionalnosti. Gradonačelnik Slavonskog Broda Duspara naglasio je da je derventsko ” jedno od najkrvavijih ratišta domovinskog rata”.

-Tri brigade su ovdje pomagale iz Slavonskog Broda uz naše Kobre. Ovi naši momci su zaslužili da se ne zaborave. Nećemo ih zaboraviti ako se budemo vraćali ovdje i živjeli u Posavini, rekao je.

Ilija Mišković ministar branitelja Posavske županije obratio se prisutnima.

“Prije rata bilo je 24.000 Hrvata, 23.000 Srba, danas je oko 2.200 Hrvata u Derventi. To je naša bol, nas ratnika, koji smo ratovali ovdje” rekao je Marinko Krešić izaslanik hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda i član Generalskog zbora.

Prisutnima se obratio i Josip Šarić, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik Gordana Jandrokovića koji je naglasio da se odaje počast za 650 poginulih, da se traga za još 40 nestalih.

Najveće priznanje Nikola Šubić Zrinjski dobila je upravo 103.brigada HVO a odlikovao ju je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Braćo i sestre Hrvatice i Hrvati. Prvi put dolazim u ovaj kraj. Odlikovao sam 103. brigadu HVO jer to zaslužuje, za to je bilo vrijeme davno. Poginulo je 650 ljudi, preko stotinu saboraca muslimana, danas bi se zvali Bošnjaci”.

Naglasio da znaju “šta je naše, za tuđim ne posežemo, znamo šta treba braniti”.

Istakao da su obje himne Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa uvažavanjem slušane. Pomenuo je i ulazak im Hrvatske u BiH 1992. godine.

-Čudo je da se Posavina i Derventa branila nekoliko mjeseci. Ovdje su se borili ljudi iz Hrvatske. Hrvatska je izložila sebe, Tuđman i njegovi saradnici. To su bile ispravne odluke. Tadašnji neprijatelj, Beograd i Bosanski Srbi su bili puno jači. Zato ovo nije bila izdaja već herojska borba.

Milanović ističe i da Dejtonski sporazum jeste važan, da on čuva ravnotežu u BiH i status Hrvata, Srba i Bošnjaka.

“Ko god bi nešto da majstoriše, nije na našoj strani, suprotstavljamo im se, ne silom, za to vremena nema”.

Borce HVO nazvao je titanima, a od derventskih Hrvata je na poklon dobio šargiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare