Miličević: Ko bi to priznao otcjepljenje Republike Srpske?

Vijesti 27. nov 202317:44 5 komentara
Milan Miličević (N1)

Predsjednik SDS-a Milan Miličević odbacio je stalne najave lidera SNSD-a Milorada Dodika u vezi sa otcjepljenjem entiteta Rrepublika Srpska iz države Bosne i Hercegovine nazivajući ih "udicama za velike i male ribe". Miličević je naveo da odbija da bude jedan od onih koji se "hvataju" na Dodikove navode zaključujući da "ne postoje ozbiljni međunarodni faktori koji će podržati ovakav potez". Međutim, prvi čovjek SDS-a nije protiv samostalnost ovog dijela BiH ukoliko bi se "u budućnosti desili uslovi", ali da će to, vjerovatno, biti stvar "drugih generacija".

Sve je počelo pismom bh. parlamentaraca iz entiteta Republika Srpska Kongresu SAD-a i EU, potom su pismo poslali i parlamentarci probosanskih stranaka. Na kraju je ministar odbrane Zukan Helez govorio o navodnim paravojnim kampovima za obuku. Imaju li zvaničnici odgovornosti za javno izgovorenu riječ i kako vratiti povjerenje u politiku i političare? SNSD traži smjenu Heleza, a stranke “Trojke” smjenu Staše Košarca. Mislite li da će neko od ove dvojice zaista ostati bez fotelje?

Svjedoci smo često da ne postoji odgovornost za izgovorenu riječ. Kad je u pitanju konkretan slučaj nedopustivo da ministar (Helez) iznosi takve izjave bez materijalnih dokaza koje narušavaju sigurnost, podstrekuju na mržnju i izazivaju krizu. Da postoji odgovornost sam ministar bi podnio ostavku. On je ranije govorio o nekim planovim A i B. Pretpostavljam da poslanici iz Federacije BiH neće podržati inicijativu za smjensom (Heleza), ali će je SDS podržati. SDS na kraju nije ni podržala njegov izbor za ministra, kao ni izbor drugih ministara iz razloga jer smatramo da nisu adekvatne osobe za tako odgovorne poslove. Što se tiče ministra Košarca izvjesno je da u Domu naroda SNSD neće dopustiti njegovu smjenu.

Mnogo polemike podiglo se i u vezi sa obilježavanjem 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U Banjaluci članovi BORS-a povicima su dočekali lidere NiP-a, SDP-a i NS-a. Sa druge strane, mnogi sumnjaju kako je sve dogovoreno, jer je istovremeno u Zvorniku, gdje je na vlasti SNSD, Dana državnosti normalno obilježen, u tamošnjem Domu omladine?

Naravno da su to apsurdi vremene u kojem živim i nije nemoguće da postoji takav dogovor. BiH nema adekvatan, odnosno usvojen zakon o praznicima. Pravilo za mene je da svako slavi šta želi, ali ne može nametati drugom šta da slavi. Republika Srpska slavi 9. januar i to će činiti, ali to ne znači da guramo prst drugim. Nije se dogodilo da obilježavamo 9. januar u Sarajevu. Zaista stojim iza toga da svaki narod slavi praznik koji misli da treba slaviti obzirom da ne postoji zakon, ali da ne treba drugima određivati šta će slaviti. Ako tako budemo radili nećemo imati ovakve i slične afere.

Milorad Dodik opet najavljuje samostalnost i nezavisnost Republike Srpske. Pominje čak da postoji 15 zemalja koje će to odmah priznati. Priča za široke narodne mase ili ozbiljan stav?

SDS i ja kao predsjednik bježimo od toga da se bavimo Dodikom kao individuom. On punih 17 godina baca te udice na koje sa fataju velike i male ribe. Ja ne pristajem da se na to hvatam. Priča o otcjepljenju je teza koju plasira od 2006. godine, a njegova partija je dala rok da će do toga doći 2018. i evo prošla je ta godina i nije se dogodilo. Ko bi to priznao otcjepljenje Republike Srpske? Okvir za RS, ali i Bosnu i Hercegovinu je Dejtonski mirovni sporazum i to je ono što trebamo čuvati. Da li će se u budućnosti desiti uslov za samostalnost ili otcjepljenje Republike Srpske to je stvar budućnosti i vjerovatno drugih generacija. Nije dobro za ljude u BiH da se bavimo praznim pričama jer ne postoje ozbiljni međunarodni faktori koji će podržati ovakav potez. Ukoliko Dodik može pružiti dokaz da postoji značajan međunarodni faktor koji bi priznao RS – o tome bi mogli pričati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare