Mirko Okolić: Iznenadilo me je razumijevanje situacije tuskog ministra

Vijesti 27. dec 202122:24 3 komentara
Mirko Okolić (ATV)

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić rekao je da je iznenađen razumijevanjem situacije i korektnošću koje je pokazala turska delegacija, predvođena ministrom odbrane Hulusijem Akarom, tokom posjete BiH.

Okolić je rekao da mnogi ne bi bili sretni kada bi došli u posjed stenograma razgovora koji se odvijao iza zatvorenih vrata Ministarstva odbrane BiH.

“Iznenađen sam razumijevanjem situacije koje je pokazala turska delegacije, njihovom korektnošću i nivoom znanja koji ne posjeduju mnogi pojedinci u BiH, a po prirodi svog posla bi morali”, naglasio je Okolić.

Prema njegovim riječima, ključna poruka je bila “ljudi, sjedite i dogovorite se”.

“Prijatno iznenađenje za mene je bila i poruka i stav turskog ministra da će poštovati svaki dogovor do kojeg mi dođemo, da svi narodi u BiH uživaju jednaka prava i da pomoć Turske neće biti usmjerena ka jednom, već svim narodima BiH. Iz svega mogu da izvučem zaključak da ministar odbrane Turske razumije situaciju kod nas”, izjavio je Okolić za Sputnjik.

On je istakao da je važno to što je turski ministar podsjetio na razgovor člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

“Akar je rekao da Turska razumije situaciju u BiH i da je prilikom susreta sa Dodikom, turski predsjednik sa najvećom pažnjom slušao o situaciji u BiH i pokazao veliko razumijevanje. Smatram da je ovim dosta rekao i time demantovao sve one bombastične naslove u medijima koji su najavljivali ovu posjetu. Zapravo, očekivanja mnogih su iznevjerena“, dodao je Okolić.

Odgovarajući na pitanje da li je na stolu sa predstavnicima Turske bila i tema formiranja vojske Republike Srpske, Okolić je rekao da je na zvaničnom sastanku bilo riječi i o tome i da je turski ministar ponovio zvaničan stav da za njih postoje Oružane snage BiH koje su sastavljene od tri naroda, kao što je sastavljeno i Ministarstvo odbrane BiH.

“Njihov stav je da ne bi trebalo formirati novu vojsku, već u duhu razgovora i tolerancije čuvati Oružane snage BiH. Upadljivo je da oni nisu pokazali naklonost ni prema jednoj strani i sva spektakularna nagađanja pala su u vodu. Turska je veoma oprezna zemlja, svjesna svoje uloge u BiH, kao što je svjesna i uloge EU i SAD-a”, naveo je Okolić.

Akar je nakon sastanka u Ministarstvu odbrane rekao da Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti i miru u BiH i da poziva da sve strane reaguju mirno, strpljivo i dijalogom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare