Mnogi se opraštaju od Hajre Ćatić: Otišla si tiho i skromno kako si i živjela

Vijesti 09. nov 202118:27 > 18:49 2 komentara
Anadolija

Mnoge je u Bosni i Hercegovini rastužila vijest o smrti Hajre Ćatić, srebreničke majke koja je preminula danas u Sarajevu nakon duže bolesti. Njenu borbu za istinu i pravdu su pratili ljudi iz cijele BiH, ali i okoline pa su se tako od nje oprostili emotivnim porukama na društvenim mrežama.

“Na bolji i pravedniji svijet je preselila majka Hajra Ćatić. Svoj život nakon genocida posvetila je borbi za istinu i pravdu, za žrtve te neumorno dala je veliki doprinos. Preselila je a nije pronašla kosti sina Nine. Veliki gubitak za Srebrenicu! Nek ti je vječni rahmet!”, napisao je na Twitteru Ahmo Mehmedović, historičar iz Srebrenice.

Mnogi su istakli da je Hajra preselila na drugi svijet bez da joj se ispunila želja da ukopa barem jednu kost svog sina Nihada koji je bio ratni novinar.

POVEZANA VIJEST

“‘U život bi me vratio pronalazak makar jedne kosti’, rekla je 2020. godine Hajra Ćatić koja je od 1995. godine tragala za sinom Nihadom Ninom Ćatićem. Danas je umrla Hajra, a želja o Nininim kostima nije joj se ispunila”, napisao je Admir Muslimović iz BIRN-a.

Denis Zvizdić, bh. zvaničnik i predsjedavajući Zastupničkog doma BiH kazao je da je na bolji svijet otišla još jedna Majka Srebrenice.

“Umrla je jos jedna Majka Srebrenice, dobra i plemenita Hajra Ćatić… Neka ti je lahka zemlja bosanska i vječni rahmet tvojoj napaćenoj duši”, istakao je Zvizdić.

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice se također oprostio od Hajre ističući da je ona bila tiha i skromna te da je na isti način i napustila ovaj svijet.

“Na pravedniji i bolji svijet otišla je Hajra Ćatić, naša heroina, majka novinara Nine Ćatića koji je svoj posljednji izvještaj poslao iz Srebrenice. Hajra je često govorila da bi je u život vratio pronalazak makar jedne sinove kosti. Nažalost, Hajra za svog života nije pronašla nijednu kost svoga sina. Bila je tiha i skromna. Baš tako je i otišla… Odlaze naše majke heroine, a ja se pitam da li ćemo mi kao društvo biti u stanju nastaviti njihovu historijsku borbu za pravdu nakon genocida u Srebrenici. Draga majko Hajro, neka ti je vječni rahmet”, naveo je Duraković.

I novinar Adnan Rondić nije mogao skriti neizmjernu tugu za Hajrinim odlaskom.

“Naša majka, Srebreničanka Hajra Ćatić, preselila je na bolji svijet. Jedina želja joj je bila da nađe samo jednu kost svoga sina Nine, srebreničkog novinara, ubijenog u genocidu. Nije joj se, za prolaznoga života, ostvarila. Neka je Bog uzvišeni, sa Ninom sastavi, Tamo gdje nema bola i patnje. Rahmetullahi alejha rahmeten vasiah”, napisao je Rondić.

Hajra Ćatić je preminula danas u Općoj bolnici u Sarajevu gdje je bila nekoliko dana hospitalizovana. Ona je svoj cijeli život posvetila borbi za istinu i pravdu o srebreničkom genocidu, a više puta je isticala da joj je želja da pronađe barem jednu kost sina Nihada, zvanog Nino, ali i da se plaši da to neće dočekati jer taj proces sporo teče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare