Mostar narednih pet dana centar jugoistoka Evrope: Od igle do lokomotive

Vijesti 16. apr 202419:56 0 komentara

Mostar je narednih pet dana centar jugoistoka Evrope. Počeo je 25. jubilarni Međunarodni privredni sajam koji okuplja više od 800 izlagača iz 30 država. Prilika je ovo za unapređenje poslovne zajednice, posebno u svjetlu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, poručili su počasni gosti, na čelu sa hrvatskim premijerom i predsjednikom Srbije.

Od igle do lokomotive. Svoje proizvode različitih vrsta i namjene, više od 800 izlagača iz 30 država individualno, ili kolektivno, predstaviće posjetiocima Mostarskog sajma do 20. aprila.

Ivan Penava, učesnik sajma:

“Došli smo ovdje predstaviti se našim štandom koji ima naglasak na ekologiji i održivosti i samoj toj ambalaži, kako bi pokazali mogućnosti naše nove tvornice, tipove ambalaža koju proizvodimo”.

Posebno su na ovu značajnu privrednu manifestaciju, ponosni, ko drugi nego, Hercegovci.

Posjetilac:

“Svaki sajam, ne samo mostarski, svi ostali sajmovi u BiH su dobrodošli, da se pokaže grad, država”.

Posjetilac:

“Prošle je godine bila Srbija partner, sada je Hrvatska. Ja sam, inače, Hrvat, ali podržavam svaku opciju”.

Zbog toga je ovogodišnje, jubilarno, izdanje, otvorio, upravo, premijer Hrvatske. Podsjetio je na važnost strateškog partnerstva između ove susjedne države i BiH, ne samo u ekonomskom, nego i političkom smislu. Posebno u svjetlu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske:

“Po meni je ovo ključna prekretnička odluka. Naravno da ćemo na taj širi evropski kontekst nastojati unaprijediti i bilateralne odnose”.

Borjana Krišto, predsjedavajuća SM BIH:

“Ovo partnerstvo nije samo zaista nije izraz samo naših dobrih političkih odnosa i snažne privredne povezanosti, već je potvrda i zajedničke težnje, da kroz razmjenu znanja i iskustava dodatno osnažimo saradnju naše dvije zemlje”.

Podsjetio je Plenković i na projekat Južne interkonekcija, gdje su za njega stvari jasne. U ovom projektu moraju se zaštititi i interesi hrvatskog naroda u BiH. Na potrebu jačanja odnosa u regiji, ukazao je i predsjednik Srbije, koji je dan ranije stigao na mostarski aerodrom i tako ozvaničio uspostavljanje redovne avio-linije između grada na Neretvi i Beograda, koja će se odvijati tri puta nedjeljno.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije:

“Neće to lako ići, ali sam siguran da će za godinu ili dvije to biti jedna od najboljih linija koje će BiH da ima sa svijetom, ali će to biti i jednako važna linija koju će Beograd i Srbija da imaju sa svijetom”.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara:

“Uz četiri središta: Zagreb, Beograd, Rim i Minhen, Mostar sada postaje povezan sa Evropom i cijelim svijetom, a to nam stvara pretpostavku da Međunarodni aerodrom Mostar bude snažan pokretač razvoja Mostara i BiH”.

A do 20. aprila ova značajna privredna manifestacija Mostar pozicionira u centar jugostočne Evrope. Sajam je pored izlagačkog prepoznatljiv i po svom konferencijskom dijelu koje nudi:

Dalfina Bošnjak, direktor Mostarskog sajma:

“Mnoštvo poslovno-korisnih tematskih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja”.

Zbog velikog prisustva visokih zvaničnika, od BiH, preko Srbije, Hrvatske, do predstavnika Evropske Unije, biće održan i niz bilateralnih susreta na kojima će biti sagledani postojeći, te pokušati da budu unaprijeđeni budući političko-ekomomski odnosi.

Pored ovog zvaničnog dijela, posjetioci će tokom dana moći da prisustvuju i različitim podsajamskim sadržajima, kao što su to sajam turizma, sajam vina, sajam IT tehnologija, modni sajam, ali i drugi zabavni i muzički sadržaji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!