Mostarci o novim nazivima ulica: “Isto mi je zvala se tako ili drugačije“/ VIDEO

Vijesti 10. maj 202314:17 2 komentara
N1

Nakon što je prije deset mjeseci Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku o ukidanju fašističkih naziva ulica, sada se zvanično počelo i sa uklanjanjem ploča s nazivima ustaških ministara iz vremena NDH, te postavljanjem novih ploča.

Pitali smo građane Mostara kako komentarišu samu odluku, ali i činjenicu da su mostarske ulice 28 godina nosile nazive po osobama koje su u historiji zabilježene kao predstavnici fašističkog terora.

Zabilježili smo različite odgovore, pa i one da u fašističkim nazivima ulica nema ništa sporno.

“Meni je važno da mi pošta dođe na adresu, kako se zove ne interesuje me! Kakav fašistički naziv ulica, pročitajte malo o čovjeku, znam bolje od vas ko je on bio”, kazao je jedan građanin.

“Meni ne smeta, mi narod ne odlučujemo ništa, sad ko je i da li je fašista bio, ko će to…”, dodao je drugi građanin.

Ipak, veliki broj građana, ne krije radost zbog ukidanja spornih naziva ulica.

“Sretan sam iskreno zbog toga, mada moram priznati da je velika sramota da su ulice uopće nosile takva imena”, mišljenja je građanin kojeg je obradovalo mijenjanje fašističkih naziva ulica.

„Fašističke nazive, ne bih nikad nikome preporučila, znači samo ono što je bilo prije rata“, poručila je građanka Mostara.

„Meni ne smetaju fašistički nazivi ulica, isto mi je zvala se tako ili drugačije“, jedno je od mišljenja.

Drugi su ipak mišljenja da je time napravljen dobar iskorak, ali da to neće imati bitnog utjecaja na dalji život u ovom gradu.

“Ulice se promijene, ali pamet teško. To je dobar pomak, ali ne vidim puno fajde od toga”, poručuje jedan od građana.

Podsjetimo, odlučeno je da se ulici dr. Mile Budaka, zvaničnika u Vladi tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vrati predratni naziv Alekse Šantića.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u Vladi NDH, dobila je novi naziv Ulica Tina Ujevića, dok je Ulica Đure Spuževića dobila naziv Ulica Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike od odluke Gradskog vijeća Mostara zove se Ulica Ciglana, dok Ulica Rafaela Bobanamijenja naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, ubuduće će nositi naziv Humska ulica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare