Može li banjski turizam biti razvojna šansa?

Vijesti 19. apr 202312:56 0 komentara
N1

Banjski komleks "Slatina" kod Banjuke dobija nove kvadrate. Plan je da bude proširen na oko 100 hiljada kvadrata objekata i 84 hiljada kvadrata parkovskih površina.

U kompleksu je planiran centralni paviljon sa ugostiteljskim sadržajima, kongresna sala, vidikovac, hotel sa velnes sadržajima i zatvorenim bazenom, terapijski park sa uređenim stazama, pratećim sadržajima i sportskim terenima, objekti za medicinsku rehabilitaciju, natkriveni parking i centralna garaža sa 505 mjesta, tehnički paviljon i centralna kuhinja. Dio sadržaja je već u funkciji, a kroz projekat je planirano proširenje i modernizacija.

N1

Plan je predstavljen na sastanku rukovodstva Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i Vlade RS kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sve se radi zbog ideje da bi banjski turizam mogao da pogone ekonomskom rastu.

“Značajan projekat i za zdravstvo i za turističku ponudu”, kazao je direktor Zavoda Goran Talić.

On je istakao kako će zavod dobiti potpuno nove prostore, ali kako je nužno izvršiti pripremne radnje koje podrazumijevaju izradu detaljne planske i izvedbene dokumentacije, pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju infrastrukture koja predstavlja preduslov funkcionalnosti kompleksa.

Inače Zavod “Dr Miroslav Zotović” smatra se biserom zdravstvenog sistema koji muku muči da dugovanjima, ali i kvalitetom usluge.

“Imamo između 10 i 15% prihoda od naših sredstava ostalo je od FZO RS sa kojim izvrsno sarađujemo. Zavod inače posluje pozitivno čitav niz godina, svake godine uradimo više posla nego što je planirano”, rekao je Talić.

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” funkcioniše na dvije lokacije na području Banjaluke i Laktaša, a tokom godine planiran je završetak radova i otvaranje kompleksa u Srpskim Toplicama, bivšem Šeheru na području Banjaluke.

“Opredjeljenje Vlade i institucija Republike Srpske je ulaganje u banjski turizam, jer zemlje poput Slovenije koja je i članica EU i jedna od najrazvijenijih zemalja bivše Jugoslavije je pokazala da ulaganje u banjski turizam donosi značajne benefite jednoj državi njenom rastu BDP i uopšte ekonomske snage jedne zemlje”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je napomenuo da se ulaže i u banju Mlječanica i to u iznosu od 30 miliona maraka, ali i u banju Guber u Srebrenici gdje su u toku ispitivanja ljekovitih svojstava vode.

On je najavio da će se sa bankom i investitorima dogovoriti rokovi, dinamika i vrijednost investicije koja će, prema Viškoviću, biti veća od 100 miliona maraka.

“Mislim da ćemo danas znati kada ćemo polagati ovdje kamej temeljac i kada ćemo krenuti i kada bi otprilike trebali ti radlvi da budu završeni. Ja nisam za to da to traje deset godina ja sam za to da se radi u maksimalno mogućem roku. A finansije koje će biti same po sebi obimne ovdje naravno moramo da tražim onajbolje kredite aranžmane. Dakle svakako da možemo to da završimo kroz tri četiri godine, a krediti na 10 i više godina hi svakako bili nešto što možemo da istrpimo”, rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

Zavod “Dr Miroslav Zotović”, zapošljava 984 medicinska radnika koji svakodnevno pružaju uslugu za oko 1.300 pacijenata. Uprkos pozitivinim brojevima, potrebe su veće, jer je na listama čekanja oko dvije hiljade osoba.

Dodik je istakao da Slovenija jeste pozitivan primjer koja je u regionu i Evropi napravila bum i da se tome teži u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!