Mujkić o izboru glavnog tužioca: Sad je važno da znamo šta se dešava

Vijesti 28. sep 202216:21 0 komentara

"Niz problema prati izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine", kaže novinar BIRN-a BiH Semir Mujkić. Sagovornik N1 smatra da predugo traje, da javnost dobija malo informacija, što otvara prostor špekulacijama i posljednja stvar je ta da se kandidatkinja Diana Kajmaković nalazi na crnoj listi SAD.

Na brojna pitanja o špekulacijama predsjednik VSTV-a, danas, tokom prvog dana zasjedanja nije želio odgovarati. A njegovi saradnici su novinarima koji su pratili današnju sjednicu pojasnili, da će to učiniti sutra, nakon što se završi rasprava o izboru glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

“Sada imamo dodatnu špekulaciju da bi cijeli proces mogao biti prekinuti, obustavljen i ponovljen. Mislim da umjesto da je VSTV adresirao sankcije Diani Kajmaković, i izbor novog državnog glavnog tužioca jutros prije početka sjednice. Ta odluka da se to odgodi za sutra, taj nedostatak komunikacije sa javnosti otvara dodatne probleme i smanjuje povjerenje u rad pravosuđa”, rekao je Mujkić.

Podsjećamo, nakon što se pojavila informacija da se Diana Kajmaković pojavljuje u Sky porukama premještena je sa pozicije šefa Odjela za kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH na odjel za ratne zločine, nakon čega je formiran tužilački tim, koji je trebao ispitati okolnosti.

“Mi još uvijek nemamo dovoljno informacija ni iz Tužilaštva BiH šta se dešava sa onim što oni zovu provjeravanjem okolnosti koje su dovele do stavljanja na listu SAD Diane Kajmaković. Ono što smo imali nakon tog razgovora v.d. glavnog tužioca Milenka Kajganića jeste saopštenje Ureda disciplinskog tužioca da oni još uvijek nisu dobili nikakvu informaciju da postoji zvanično otvorena istraga protiv Diane Kajmaković”, dodaje Mujkić.

Skromna su Mujkićeva očekivanja od sutrašnjeg zasjedanja VSTV-a, kaže, osnovno je da se sazna zapravo šta se zaista događa, i da javnost očekuje precizne zvanične informacije o cijelom postupku.

“Sada je važno da saznamo šta se dešava. Bilo bi vrlo važno da Bosna i Hercegovina dobije glavnog tužioca u jednom kvalitetnom procesu, punom integriteta. Ovaj proces kako god se sada završi staviće teret na bilo koga ko bude izabran”, potcrtao je sagovornik N1.

Podsjećamo nakon što je smjenjena bivša glavna državna tužiteljka Gordana Tadić, na njeno mjesto je kao vršilac dužnosti postavljen dotadašnji zamjenik Milenko Kajganić. Konkurs za imenovanje raspisan je u maju ove godine, a pored Kajmakovićeve, proceduru su prošli aktuelni v.d. Kajganić, te tužioci Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!