“Muslimanske rezolucije” protiv progona Srba, Jevreja, Roma i drugih

Vijesti 11. dec 202319:30 0 komentara
Anadolija

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održana je tribina “Muslimanske rezolucije u Bosni i Hercegovini u II svjetskom ratu” na kojoj je poručeno da su Muslimanske rezolucije bile izraz velike hrabrosti i protesta.

Muslimanske rezolucije su bile rezolucije koje su tokom Drugog svjetskog rata usvajali muslimani u Bosni i Hercegovini (tada u sastavu Nezavisne države Hrvatske), uz značajno učešće svojih vjerskih udruženja.

Uvodničari tribine bili su akademik Enes Karić i profesor Hilmo Neimarlija, a organizator Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Karić je pojasnio da u historijskoj literaturi sintagma “Muslimanske rezolucije iz Drugog svjetskog rata“ označava seriju rezolucija koje su bosanskohercegovački muslimani, tačnije njihova elita i intelektualci u to vrijeme, objavili u znak protesta protiv progona koji je organizirala Nezavisna država Hrvatska (NDH) protiv Srba, Jevreja, Roma i drugih.

“U literaturi se također ističe da su Muslimanske rezolucije, koje su vrlo rano objelodanjene, na početku Drugog svjetskog rata, pokazale da je NDH u krizi, da se jedan dio građanstva suprotstavlja njezinoj praksi eksterminacije građana, eksterminacije naroda, na njenom teritoriju. Vrlo je važno istaći da je to i glas građanske hrabrosti. Muslimanske rezolucije su krik slobode u porobljenoj Evropi, kako to kaže jedan autor“, kazao je Karić.

Naglasio je kako Muslimanske rezolucije pokazuju da je Bosna i Hercegovina uvijek imala veliki broj građana koji zagovaraju zajednički život.

“Muslimanske rezolucije su izraz velike hrabrosti, izraz protesta, i mi ih danas možemo čitati kao jamstvo da je Bosna i Hercegovina uvijek imala veliki broj građana koji su za suživot, razumijevanje, toleranciju i zajednički život“, rekao je Karić.

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar istakao je da su Muslimanske rezolucije bile jedinstvena pojava u Drugom svjetskom ratu.

“Naš narod je ustao protiv odluka i onog što je provodio tadašnji nacistički režim NDH. To je veliko antifašističko naslijeđe bošnjačkog naroda i mislimo da je značajno posebno iz današnjeg aspekta. Ovo je bio iskaz u ime naroda, i ono što bi mi danas nazvali branjenjem temeljnih ljudskih prava i sloboda“, istakao je Zlatar.

Rezolucije protiv ustaške politike

Ove godine obilježava se 82 godine od donošenja Muslimanskih rezolucija protiv ustaške politike i zločina tokom Drugog svjetskog rata.

Potpisivanjem rezolucija početkom Drugog svjetskog rata 1941. i 1942. godine protiv nasilja nad građanima tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, a posebno nad Jevrejima, Srbima i Romima, muslimani su prije svega iskazali humani i ljudski čin. U vrijeme kada je zlo nacizma, gotovo bez ikakve javne osude, haralo Evropom, muslimani, odnosno Bošnjaci su, od Prijedora, preko Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Bijeljine, Tuzle, Zenice, Bosanske Dubice do Bugojna digli svoj glas protiv nacističkog zla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!