N1: HDZ stoji uz ekonomski program Osmorke? Nikšić: Apsolutno

Vijesti 03. maj 202320:53 0 komentara
N1

"Mi smo potpisali Sporazum unutar Osmorke koji smo ponudili HDZ-u. Na sastanku u Mostaru smo potpisali Platformu koja se poziva na taj program koji je urađen. Nije HDZ stavio potpis na program Osmorke ali smo napravili zajednički dokument koji sam potpisao ja uime tadašnje Osmorke i Čović uime HDZ-a i partija okupljenih. Sa tog aspekta, prihvatili smo mjere koje su predviđene i obavezali se da ćemo zajedno raditi na tome", kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 premijer FBiH Nermin Nikšić.

Jesu li u tim mjerama tačke o borbi protiv kriminala i korupcije?

“Apsolutno, to je vrhunski prioritet. Zakon koji je na snazi od 2016. godine do danas je bio mrtvo slovo na papiru. Taj zakon predviđa da se formira Posebno odjeljenje u Tužilaštvu i posebno odjeljenje u Vrhovnom sudu. To je ključni prioritet i nešto na čemu ćemo insistirati”, kazao je Nikšić.

HDZ stoji uz ekonomski program koji je potpisala Osmorka?

“Apsolutno”, kazao je Nikšić i poručio:

“Insistirat ćemo da se što prije uspostavi i posebno odjeljenje Tužilaštva i posebno odjeljenje u Sudu da se postavi adresa na koju će se ići kada je riječ o korupciji”.

HDZ se slaže s tim?

“Naravno”.

“Ja sam mogao uticati na ono što su bili kandidati za ministre iz reda Trojke, mogli smo razgovarati o drugim kadrovima iz drugih partija. Kao što oni nisu mogli nama uslovljavati, nismo ni mi njima. Da je bilo ko od kandidata bio u situaciji da mu ne dopušta zakon..”, poručio je Nikšić.

Nikšić je kazao da bi vjerovatno neke stvari drugačije sastavio da je on sam odlučivao.

“Osnova je u formiranju Vlade da osigurate parlamentarnu većinu. Naravno da sam ja sam odlučivao, vjerovatno bi neke stvari drugačije sastavio. Nemam pravo da osporim ljudima koji nemaju zakonsku zabranu da zabranim da rade na ovim programskim ciljevima”.

“Sada mi dođemo u situaciju da se pravdamo SDA, koji kada si s njima dio vlasti onda je sve uredu. Kada imamo premijera koji nije pravnosnažno osuđen, to je uredu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!