N1 infografika: Alarmantan porast broja ubijenih novinara u zonama sukoba u 2023.

Vijesti 26. dec 202314:10 0 komentara
Instagram/Unsplash/Pixabay - N1

Novinarska profesija i možda ne spada u listu najopasnijih poslova na svijetu, međutim, novinari su često u opasnosti da budu, prije svega, uhvaćeni i pritvoreni zbog kritike političkog režima ili neke druge ideologije, zatim, progonjeni zbog "nepravog" govora o onima koji su na poziciji moći, a sve više i ubijani zbog toga što su se našli na pravom mjestu, ali u pogrešno vrijeme. Podaci UNESCO-a pokazuju da je 2023. godina bila posebno smrtonosna za novinare koji rade u zonama sukoba, pri čemu su se ubistva gotovo udvostručila u odnosu na prethodne tri godine. Konkretno, posljednja tri mjeseca ove godine već su bila najsmrtonosniji kvartal za novinare u zonama sukoba od najmanje 2007. godine, sa 27 smrtnih slučajeva.

Nažalost, mnogi od novinara danas plaćaju visoku cijenu za svoju hrabrost. Gubeći svoje živote, oni postaju simboli žrtve istine i slobode medija. Njihova odanost ideji nepristrasnog informisanja i razotkrivanja istine ostavlja dubok i trajan pečat na novinarskoj profesiji.

Podaci prikupljeni iz zemalja širom svijeta otkrili su da je 2022. godine ubijeno 57 novinara. Skoro 50% više u odnosu na 2021., utvrdio je Komitet za zaštitu novinara (CJP). Porast je potaknut velikim brojem smrtnih slučajeva novinara koji su izvještavali o ratu u Ukrajini i naglim porastom ubistava u Latinskoj Americi.

Nakon vrhunca u 2012. godini kada je ubijeno 147 novinara, broj se prilično smanjio, te je 2021. godine zabilježen najmanji broj ubijenih novinara od 2003. godine. Nažalost, statistika broja smrtnih slučajeva u 2023. postaje poražavajuća.

Iako se 2023. godina tek približava kraju, novinari su bili meta krvavog rata koji se vodi na Bliskom Istoku gdje je samo u Gazi ubijeno 103 novinara, prema podacima ministarstva zdravstva.

Prema podacima CPJ-a, u prvih 10 sedmica rata između Izraela i Gaze ubijeno je više novinara nego što je ikada ubijeno u jednoj zemlji tokom cijele godine.

Kako navode iz Komiteta za zaštitu novinara, posebno su zabrinuti zbog očiglednog obrasca napada na novinare i njihove porodice od strane izraelske vojske. U najmanje jednom slučaju, novinar je ubijen dok je jasno nosio medijske oznake na lokaciji na kojoj se nije vodila borba.

U najmanje dva druga slučaja, novinari su izvijestili da su primali prijetnje od izraelskih zvaničnika i oficira IDF-a prije nego što su članovi njihovih porodica ubijeni.

Prema izvještaju Reportes without borders, tokom protekle dvije decenije, 80% medijskih smrtnih slučajeva dogodilo se u 15 zemalja. Dvije zemlje s najvećim brojem poginulih su Irak i Sirija, sa ukupno 578 ubijenih novinara u posljednjih 20 godina, ili više od trećine ukupnog broja u svijetu. Slijede Afganistan, Jemen i Palestina. Ove godine, zemlje zahvaćene ratom - Palestina i Ukrajina - našle su se na vrhu ljestvice kao zemlje sa najviše ubijenih novinara.

Meksiko je jedna od zemalja koja je najrizičnije područje za novinare, u nastavku teksta pročitajte i zašto.

Novinari su uhapšeni i zatvoreni

Godišnji broj zatvorenih novinara redovno prelazi 250 širom svijeta, a česta su i hapšenja i otmice. Između 2014. i 2019. uhapšeno je skoro 1.500 novinara, a kidnapovano ih je blizu 400, naglašavajući surovu stvarnost za mnoge medijske radnike širom svijeta.

1.668 novinara ubijeno u proteklih 20 godina (2003-2022), što je u prosjeku 80 godišnje. 

Od desetina novinara koji se vode kao nestali širom svijeta, oko trećina su Meksikanci. Novinari u Meksiku često bivaju pod nadzorom, prijeti im se i smrtno ih kažnjava zbog pokušaja razotkrivanja ili objavljivanja političke korupcije, a u ovoj zemlji se u prosjeku svake godine ubije osam do deset novinara.

Broj zatvorenih novinara opao je na 521 sa 569 u 2022., a Bjelorusija se pridružila Kini i Mjanmaru kao "jedan od tri najveća zatvora na svijetu". Turska i Iran također imaju reputaciju zatvaranja novinara, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara.

Novinarski doprinos u oblikovanju historije i podizanju svijesti o globalnim sukobima ne smije biti zaboravljen. Novinari donose priče koje mogu ostati neispričane, dajući glas onima koji su svjedoci tragedija ili žrtava sukoba. Njihova hrabrost dolazi do izražaja kada se upuste u područja gde je opasnost od nasilja i neprijateljstva konstantna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!