N1 u Busovači: Njemačka policija nudi 37.500 eura za informacije o Mirnesi S

Vijesti 03. jan 202319:14 2 komentara

Interpol potražuje Mirnesu S, državljanku Njemačke porijeklom iz Bosne i Hercegovine zbog krađe milion eura u Štutgartu. U potragu su se uključile i policijske agencije iz BiH. Građani Busovače, odakle njena porodica vodi porijeklo, iznenađeni, ali uvjeravaju, ako je tačno da se nalazi na Balkanu Mirnesa u Busovaču nije kročila. Detalje donosi Sanela Dujković.

Busovača, gradić u Srednjobosanskom kantonu, našao se na meti novinara nakon što je objavljena informacija o Mirnesi S,osumnjičenoj za krađu milion eura iz kompanije za transport novca u kojoj je bila zaposlena. Iz gradića poznatog po odlivu mladih ljudi i čitavih porodica, šaljivo poručuju:

Želimo da dođe što prije u Busovaču da i ovdje malo se popravi grad i da potroši novce ovde.”

Nije do šale brojnim medijima u Njemačkoj koji se ovih dana bave Mirnesinim i nestankom milion eura. “Pljačku vijeka” Mirnesa S. nije izvela sama, najvjerovatnije je u cijeloj akciji učestvovalo između četiri i šest osoba, prenosi njemački Bild ocjenu eksperta iz ove oblasti.

RTL je emitirao prilog o Mirnesi. Voljela je tetovaže i luksuzan život sudeći prema prikazu na društvenim mrežama, a novinarka Romy Schiermann u Bosni nastavlja priču o Mirnesi koju su joj najbolje opisali najbliži prijatelji.

Kako kaže njen prijatelj, Mirnesa je voljela luksuz, ali nikada nije živjela luksuznim životom. Brendirani proizvodi poput Rolexa su navodno bili lažni. Zanimljivo je da je nekoliko prijatelja, nezavisno jedan od drugog, izjavilo da su prekinuli kontakt s njom. I prije zločina“, kazala je Schiermann.

Nekako biste pomislili da ona to može. Ako će neko uraditi tako nešto, to je Micky, jer ona je stvarno luda žena. Mogao sam da pretpostavim da će je prsti svrbiti, ako bude radila u firmi gdje se radi o novcu. Mislim da je to definitivno bila spontana reakcija i tada se cijela stvar dogodila“, kazao je Ismail Gürsoy, majstor tetovaža.

“Rekla je ‘Ne želim više da radim. Samo želim da se opustim, samo da ne radim više'”, kazao je Ivan Angelov, bivši radni kolega.

Novi detalji istrage

O cijelom slučaju oglasila se glasnogovornica policije njemačke policije Ilona Bon koja je otkrila neke nove detalje o samoj istrazi.

Još uvijek nije poznato na koji način je Mirnesa uzela novac, a policija iz Štutgarta nudi nagradu od 37.5000 eura za informacije o osumnjičenoj porijeklom iz BiH.

“Pratimo svaki trag, a u međuvremenu postoji i nekoliko indicija da bi bjegunac mogao biti na Balkanu”, kazala je Bon.

Dama je veoma upadljiva po svom izgledu. Mislim da će imati velikih poteškoća da se sakrije jer je već relativno poznata. Očigledno, njeno okruženje čini sve da je ubaci u centar pažnje. Jedan milion neće biti dovoljan da nestane zauvijek“, kazao je Roul Classen, privatni istražitelj.

Prve komšije Bešlića u Busovači neće pred kamere, a kao i svi drugi u Busovači govore sve najbolje o Bešlićima koji odavno žive u Njemačkoj.

Od policijskih agencija iz BiH Interpol je tražio informacije i prema nezvaničnim podacima nije evidentiran ulazak niti izlazak Mirnese S od trenutka krađe u BiH.

A prema riječima komšija Bešlića ovde u ulici Kralja Tomislava u Busovači njen ulaz ili izlaz iz Busovača nije evidentiran prethodnih 30 godina koliko je nisu vidjeli. Bešlići su bili u svojoj porodičnoj kući, u koju dolaze povremeno iz Njemačke, prije zime, ali su komšije sigurne da Mirnesa nije bila s njima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare