Na Međunarodni praznik rada brojni radnici u BiH svoja prava traže na protestima

Vijesti 01. maj 202207:03 > 09:28 1 komentar
Ilustracija/F. Z./N1

Danas je Međunarodni dan rada u svijetu, praznik koji služi kao podsjetnik na ostvarena prava radnika, no u glavnom gradu, ali i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, brojni će ga obilježiti na ulicama, tražeći bolje uslove u svojim radnim sredinama, na radnim mjestima.

Sindikat rudara Federacije BiH Sinan Husić najavio je jučer da će oko 500 rudara danas doći u Sarajevo kako bi, simbolično, na Međunarodni praznik rada tražili da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Prvomajska protestna šetnja i okupljanje članova očekuje se na platou Željezničke stanice sa početkom u 09:30 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH, a potom Vilsonovim šetalištem ka zgradi JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo.

U Sarajevu se danas očekuje i mirni protestni skup u organizaciji Sindikata metalaca FBiH kojem će prethoditi protestna šetnja. Okupljanje će biti na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, a odatle će se prošetati nekoliko ulica, sve do zgrade Vlade FBiH ispred koje će biti održan protest.

Također, Sindikat solidarnosti u Tuzli organizuje tradicionalni prvomajski protest pred spaljenom zgradom “Soda So”, a za učesnike je predviđena i podjela hrane.

Kako je najavljeno, i Savez sindikata Republike Srpske obilježiće danas u Banjaluci Međunarodni praznik rada okupljanjem rukovodstva Saveza i granskih sindikata.

Sa skupa će biti poslate jasne poruke i zahtjevi socijalnim partnerima, Uniji udruženja poslodavaca i Vladi Republike Srpske, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Inače, Prvi maj izvorno označava simbol borbe za radnička prava, te sjećanje na proteste u Chicagu.

Sve detalje sa protesta možete pratiti danas na N1 televiziji ili na našem portalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare