Nabavljeni helikopteri, ali i dalje potreban politički dogovor za angažovanje

Vijesti 10. dec 202118:54 1 komentar
N1

Najznačanije ulaganje u modernizaciju Oružanih snaga BiH od osnivanja. Tako je okarakterisana nabavka četiri nova helikoptera. Veći dio novca za nabavku zapravo je donacija, jer to je trenutno jedino na šta se OS mogu osloniti u procesu modernizacije. Državni budžet i ulaganja u odbrambeni sektor su minimalna i najmanja u regionu.

Ulaganje u modernizaciju u momentu kada se pokušava narušiti kredibilitet vojnih snaga, odvojiti jedan njihov dio i učiniti slabijim, neophodno je za budućnost mira u BiH, opća je ocjena prisutnih tokom primopredaje novih helikoptera.

“Obaveza svih nas u BiH jeste da doprinesemo mirnom okruženjenju u BiH. U suštini igramo se tuđim glavama, a ne svojim kada govorimo o onima koji pokušavaju da takve odluke izdejstvuju u BiH. Takva rješenja koja vode zemlju u konflikt ti ljudi koji odlučuju ne stavljaju svoju glavu na panj, nego stavljaju glave stanovnika ove zemlje”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH .

“Spoznaja da OS BiH unapređuju svoje operativne sposobnosti je poruka svima u BiH, to je poruka mira. Poruka da će OS BiH štiti mir u ovoj zemlji, štiti ustavni poredak, to im je misija. Jedna od misija koja je propisana zakonom o odbrani. Sve je poruka, ništa nije bez poruke”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Politički dogovor i dalje ključno pitanje

Novi helikopteri mogu ponijeti težinu od dvije i po tone, letjeti i na visini iznad 10 hiljada stopa, odolijevati i jačem udaru vjetra, ostvarivati punu sposobnost za mali trošak.

“Za izvršavanje svih naših zadataka nama je neophodan daleko bolji segment finansijske podrške od strane države BiH. Ono što je činjenica da danas se prezentuje da država ima vrlo jake i moćne partnere”, kazao je Senad Mašović, generalpukovnik načelnik ZŠ OS BiH.

“Današnja primopredaja helikoptera, uz pet miliona koje sam najavio kao podrška bataljonskoj grupe lake pješadije, će iznos pomoći koju smo donirali odnosno osigurali za OS BiH tokom mog mandata ambasadorskog podići na 50 miliona dolara”, kazao je Eric Nelson ambasador SAD-a u BiH.

“Ovom nabavkom brigada će moći nastaviti još bolje nastaviti izvršavati zadatke zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, kao i ostale zadatke u misiji OS BiH”, kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

No i dalje će ključno pitanje biti politički dogovor u momentu kada recimo gori pola Hercegovine da bi saglasnošču sva tri člana Predsjedništva reagovali na terenu. Takvom dogovoru još uvijek ne svjedočimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare