Nakon američkih sankcija, da li je na redu Tužilaštvo?

Vijesti 16. mar 202319:51 1 komentar
N1

Ime Dragana Stankovića na američkoj crnoj listi zapravo nije nikakvo iznenađenje. Radi se o direktoru Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske koja je predlagač uz ostalo spornih zakona o nepokretnoj imovini RS-a, ali i agenciji koja sporne zakone nastavlja da provodi, knjiži imovinu BiH na entitet RS, čime je direktno doveden u pitanje ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum.

Stvari je danas na brifingu s novinarima pojednostavio James O’Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu, uz ostalo kazavši

“Gospodin Stanković je je namjeravao da uzme državnu imovinu koja pripada svim građanima BiH, da o njenoj budučnosti odlučuje samo jedan entitet. Da budemo iskreni koji je pod kontrolom samo jedne političke partije”, kazao je James O'Brien.

Zakonom o imovini RS izvršen je pokušaj uzurpacije ovlaštenja vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i Odluku o zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika. Stanković se u svojim javnim izjavama o Zakonu o imovini pozivao na izjave predsjednika RS Milorada Dodika, koji je pod sankcijama SAD, i drugih lidera RS, tvrdeći da država nema nadležnost nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS. , navedeno je u obrazloženu sankcija američkog Stejt Departmenta.

Da će nastaviti po starom, Dragan Stanković naveo je u saopćenju za javnost u kojem se podsjetilo da ne posjeduje imovinu u SAD, da radi u skladu sa Ustavom i zakonima RS i da se neće osvrtati na sankcije SAD.

Američkim sankcijama direktoru Geodetske uprave RS zabranjeno je putovanje u SAD, biće mu blokirana imovina u ovoj državi koju nema; državljanima SAD zabranjeni su bili kakvi poslovni aranžmani sa osobama sa crne liste. Sve navedeno zapravo ne bi trebalo previše uticati na miran san Dragana Stankovića. Ono što bi ga ipak trebalo zabrinuti, slažu se analitičari, da je ovo jasna poruka i Tužilaštvu BiH. A oni odgovaraju:

“U Tužiteljstvu BiH postoji u radu predmet kojim su obuhvaćene sve pravne i fizičke osobe koje dospiju na Crnu listu, te se provjeravaju dostupni navodi o nezakonitim aktivnostima ovih osoba, koje bi mogle biti predmet istrage iz nadležnosti Tužiteljstva BiH”, naveli su.

Da je Milorad Dodik itekako svjestan da bi se u sve navedeno moglo umiješati i Tužilaštvo pokazuje nedavni zahtjev prema Vladi RS, ali i posredno Geodetskoj upravi, pravobranilstvu, jedinicima lokalne samouprave “da se jasno odrede o identičnom stavu u vezi državne imovine” ili kako je kazao Dodik “važno je da imao trag u korespondenciji”. Vlada je u međuvremenu odgovorila, zaključkom koji nije pravno obavezujući akt i preporukom Geodetskoj upravi da se poštuju odluke NSRS, odnosno da sva sporna pitanja rješavaju sporazumno.

Što ovo zapravo znači premijer, Radovan Višković danima izbjegava novinare, dok je MIlorad Dodik na isto pitanje odgovorio optužbama:

“Zašto vi niste pitali Amerikance danas zašto uvode sankcije direktoru Geodetske uprave. Zašto? To ne smijete ni da pitate, jer vas oni plaćaju”, poručio je Dodik.

S druge strane ponovio je dobro poznat stav, neće biti BiH ako RS uzmu imovinu.

Detalji u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare