Nakon odluke Schmidta: Predstavnički dom imenovao Vladu FBiH

Vijesti 28. apr 202316:40 2 komentara
N1

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je imenovao novu Vladu nakon odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, koji je deblokirao ovaj proces nakon osam godina. Ranija Vlada FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem (SDA) bila je u tehničkom mandatu. Sa 51 glasom ZA i jednim suzdržanim, te sa dva glasa protiv donesena je odluka o potvrđivanju novog sastava federalne vlade, a koju će kao premijer predvoditi Nermin Nikšić (SDP).

Dok su ispred Parlamenta FBiH protesti u organizaciji neformalne grupe građana ReStart, članova i pristalica SDA, sjednica je održana uz veliko policijsko obezbjeđenje.

Sjednica je prekinuta dva puta, prvi put na pola sata na zahtjev Kluba SDA, drugi put na 10 minuta na zahtjev DF-a.

Nakon što je glasano za dnevni red, Mahir Mešalić iz DF-a je zatražio da se poslanici pojedinačno izjasne pa je dnevni red usvojen.

Lendo: Nametnuto je kratkoročno rješenje, Trojka laže!

Okupljene građane je pozvala i Stranka demokratske akcije koja je nezadovoljna odlukom visokog predstavnika. Ranije se javnosti obratio i potrpedsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) koji je rekao kako ovo nije trajno rješenje već privremeno, kako bi se zaobišla izborna volja Bošnjaka i da SDA ne učestvuje u vlasti.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare