Nakon restauracije Čajničko jevanđelje vraćeno u BiH, sutra pred građanima

Vijesti 24. mar 202310:06 0 komentara
Erma Ramić Kunić/Čajničko jevanđelje

Poslije restauracije u Beogradu, neprocjenjivo duhovno i kulturno-historijsko blago Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u entitetu Republika Srpska, ali u cijeloj Bosni i Hercegovini, Čajničko četverojevanđelje vraća se u svoj Hram Uspenja Presvete Bogorodice, među svoje sveštenstvo i vjernike, gdje se čuva već 600 godina.

Restauracija, konzervacija, naučna i stručna obrada trajala je 18 mjeseci.

Četverojevanđelje će sutra, 25. marta po Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju će u Čajniču služiti mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, biti izneseno i predstavljeno narodu na uvid i poklonjenje. Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9:00 sati.

Kako kažu, na ovaj način bit će opovrgnute špekulacije da je jevanđenje ukradeno.

“Da ga je ‘Republika Srbija prisvojila’, da ga je ‘Srpska pravoslavna crkva tajno sklonila u Beograd’, da su ga ‘ukrali Milorad Dodik i Emir Kusturica’, da je ‘neovlašteno izneseno iz Bosne i Hercegovine'… Čak je podnesena i prijava Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu, a da se pritom niko ‘nije sjetio’ da zove vlasnika Čajničkog četverojevađelja – Srpsku pravoslavnu crkvu. Republički sekretarijat za vjere već pet godina koordiniše i finansira restauraciju, konzervaciju i prezentaciju duhovnog i kulturno-historijskog blaga Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući tome otvorena je riznica u manastiru Žitomisliću, manastiru Gomionici, a za koji mjesec bit će otvorena eparhijska riznica Zvorničko-tuzlanske eparhije u Bijeljini. Posebna pažnja je posvećena riznici u Čajniču, gdje su završeni radovi na konzervaciji i restauraciji Čajničke Bogorodice i Čajničkog četverojevanđelja. Trenutno se radi na restauraciji i konzervaciji značajnih rukopisa i štampanih knjiga, ikonopisa, duboreza iz različitih crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve”, navedeno je u saopćenju.

Važno je naglasiti da se sve radi po odobrenju nadležnih arhijereja i po propisima nadležnih vlasti, a u skladu sa Aneksom 8. član 5. Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem je entitet, na čijoj teritoriji se nalazi nacionalni spomenik, nadležan za preduzimanje odgovarajućih pravnih, naučnih, tehničkih, administrativnih i finansijskih mjera potrebnih radi zaštite, konzerviranja, prezentacije i sanacije nacionalnih spomenika.

Nakon restauracije ”Čajničko jevanđelje” vraćeno u Čajniče

Republički sekretarijat za vjere, kao nosilac cjelokupnog procesa finansiranja, legalnog iznošenja i povratka Čajničkog četverojevanđelja, poziva vjernike i medijske uposlenike da prisustvuju ovom svečanom činu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad