Nastavlja se obnova bosanskog Dubrovnika: N1 donosi detalje

Vijesti 21. mar 202311:45 0 komentara
Dron.ba

Stari grad Dubrovnik kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine nalazi se kod Sarajeva na području Ilijaša. Iz ove lokalne zajednice su za N1 pojasnili šta će u narednom periodu biti urađeno na revitalizaciji ovog lokaliteta i kada će ono biti dostupnije za posjetioce.

Kao osoba koja 20 godina radi na revitalizaciji nacionalnog spomenika Graditeljska cjelina Stari Grad Dubrovnik kod Ilijaša, aktom u prilogu sam pokušala odgovoriti na pitanje šta je do sad urađeno po pitanju zaštite ovog spomenika.

Kako je za N1 kazala Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica općinskog načelnika trenutno je aktivan poziv za javnu nabavku radova na revitalizaciji južne kule Starog grada Dubrovnika.

“Procjenjena vrijednost ovog zahvata je 300 hiljada KM, od kojih imamo obezbijeđenih 165.700,00KM, pa je općina planirala po okončanju postupka javne nabavke zaključiti okvirni sporazum sa jednim izvođačem na period od dvije godine, sa zaključivanjem pojedinačnih ugovora u skladu sa obezbijeđenim finansijskim sredstvima. Očekujemo da nedostajuća sredstva obezbijedimo aplicirajući na javne pozive Federalnog ministarstva kulture i sporta i Federalnog ministarstva prostornog uređenja”, objasnila je za N1 Jozić.

S obzirom na to da se radi o izvođenju radova na nacionalnom spomeniku, kako je istakla Jozić, broj potencijalnih ponuđača je manji te je cilj, kako dodaje, da dobiju adekvatnu firmu.

Kada će ovaj nacionalni spomenik biti dostupniji građanima?

Mnogi nisu ni upoznati sa ovim nacionalnim spomenikom, te nas je interesovalo kada će on infrastrukturno biti dostupan posjetiteljima s bozirom na loše trenutno stanje.

“Putna infrastruktura je još uvijek u stanju koje ne podrazumijeva masovnije posjete. Nisu riješena elementarna pitanja sanitarnih čvorova, mjesta za odmor. Lokacija još uvijek ima takav karakter da je privlačna planinarima, brdskim biciklistima i zaljubljenicima prirode. U izradi je studija za proglašenje šireg područja zaštićenim prirodnim područjem, nosilac izrade resorno federalno ministarstvo, što mi kao lokalna zajednica podržavamo iz dva razloga, jer bi tim statusom zaštitili kanjon rijeke Misoče iz koje se općina Ilijaš snabdijeva pitkom vodom, inače spomenik prirodnog naslijeđa, a konačno bi ovo područje, u čijem obuhvatu se nalaze dva nacionalna spomenika dobilo i upravitelja. I treći najvažniji benefit je povratak stanovništva koje je u potpunosti napustilo svoja prijeratna ognjišta i stvaranje mogućnosti za njihov održivi povratak”, objasnila je Jozić za N1.

Trenutno stanje spomenika

Također, N1 je iz Općine Ilijaš dobio dokumentaciju o trenutnom stanju ovog nacionalnog spomenika.

U opisu je navedeno sljedeće:

U posljednje vrijeme došlo je do osipanja kamena iz vanjskog plašta preostalih zidova na više mjesta. Na nekim mjestima urušavanja su u donjim dijelovima zidova, iznad kojih su još uvijek očuvani veći dijelovi objekta sa vanjskim plaštom čija je stabilnost sada vrlo upitna. Konstatovano je da postoji značajna prijetnja da se ubrzo obruše i veći dijelovi, čak i cijeli objekti (kula na zapadnoj i istočnoj strani te i istočna strana južne kule koja je znatno ugrožena) što bi rezultiralo potpunim uništenjem spomenika.

Historijat ovog nacionalnog spomenika

Prema onome što nam je poslano iz Općine Ilijaš na području ovog nacionalnog spomenika koji je proglašen još prije 20 godina  je od 1972. do 2011. godine vršena eksploatacija kamene rude na kojoj leži grad. To je utjecalo i na sam nacionalni spomenik jer iako je trebalo, kako su naveli iz ove lokalne zajednice nisu vršene mjere zaštite pa je to utjecalo na sam Dubrovnik. Evo detalja o samom gradu kroz historijske crtice koje su nam prezentirane.

U 13. stoljeću područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći. U drugoj polovici 14. stoljeća i u 15. stoljeću, Dubrovnik je,zajedno sa podgrađem, glavni politički centar ove župe. Prvi put se spominje udubrovačkom arhivu, 11. lipnja 1404. godine. Grad je veličine, značaja i stupnja razvoja savojnim i činovničkim naseljem. U takvim gradovima naseljavali su se i pojedini feudalci.Obzirom na vrijeme njegovoga nastanka, blizinu Kopošića sa Nekropolom kneza Batića, teda je bio politički centar župe, a zatim nahije Dubrovnik, ovaj grad je vjerojatno pripadaorodu Mirkovića kome je pripadao i knez Batić.

Pogledajte video iz zraka koji je zabilježio Dron.ba u augustu prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!