Nastup Nebojše Vukanovića: Zanimljiva diskusija u NSRS i o pčelarstvu (VIDEO)

Vijesti 08. feb 202315:22 1 komentar
N1

Zanimljive diskusije u Narodnoj skupštini Republike Srpske uslijedile su danas i u vezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović je, kaže, izučavao najsavršenije društvo na planeti – pčelinje, gdje 90 % njih radi, 2 % su trutovi, a velika je solidarnost da bi opstala košnica.

Sve je uporedio sa politikom, a njegova saga o radilicama i trutovima u politici izazvala je reakcije i novinara, ali i poslanika.

“Da smo 5% efikasni kao pčele ne bi nam bilo kraja. Pčela živi ljeti do 28 dana dok radi, otkako se ustane, otkako svane, dok ne zađe sunce, ona ne staje. Zna uzeti dijelove cvijeta, ako je uhvati mrak, negdje se nasloni, one ne staju..”, pričao je Vukanović, pa nastavio: “Pčele u košnici žive u potpunim mraku, ima ih 40-50 000, imaju izviđače. Mi ih nažalost nemamo, da ih usmjere kuda da idu. Mi tumaramo. Mi smo jedan dan za Rusiju, drugi za Ukrajinu, jedan dan idemo na doručak kod Bidena, jedemo, drugi smo protiv Amerikanaca. Jedan dan se otcjepljujemo, kažemo goodbye, zamisli da u pčelinjem društvu dođu i kažu goodbye, završile bi, nestale”.

No, tu nije bio kraj njegovog monologa o pčelinjoj zajednici.

“Uđu pčele izviđači, odrade zujanje, ples u mraku, kažu – mi smo našle odlično mjesto, sa dosta livadskog cvijeća, tamo idite na pašu, 10.000 u trenutku izlijeću, imaju i stražare, sve se žrtvuju, da bi odbranili košnicu i pčelinje društvo. Mi nemamo stražare, svi možete ući, kuća nam je razvaljena, uzme ko šta hoće, otima, haos”, pričao je.

Došao je i do trutova..

“Nema pčele da će ući u tuđu košnicu. Ima naravno i trutova, ali oni najkraće žive. Mi imamo 95 % trutova, 2 % radilica, koji čitav sistem funkcioniše. U pčelinjem društvu 2 % trutovi, jedna matica, 95% radilica”, izjavio je.

Da nema pčela ne bi bilo života, zaključio je Vukanović.

“Kako pčele prežive zimu. Zamislite održati temperaturu u šupljoj košnici, sada na Romaniji na -20, a pčele rade non stop, kreću krilima, kruže, jedne su unutra, čitavu godinu nakupe hrane da prežive zimu. Sve složno rade, nema kao kod nas da je neko, stalno na kaćunu sjedi, a sirotinji nigdje nema kilometar. Mi bi izumrli prvu zimu, da funkcionišu pčelinja društva kao mi političari”, njegov je zaključak.

Na kraju je citirao Mariju Antoanetu, jer tako se po njemu vlast ponaša prema narodu, po matrici ‘ko nema hljeba nek jede kolača’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare