Ne stane li uskoro poskupljenje repromaterijala, mogla bi izgradnja

Vijesti 04. maj 202209:24 1 komentar
N1

Ekseri su poskupjeli duplo, željezo troduplo, za više od pola i stiropor, drvo... Građevinski materijal sve teže je dostupan investitorima u Bosni i Hercegovini. Zbog krize na istoku Evrope, uz ostale, prijeti kriza na domaćim gradilištima.

Lokomotiva privrednog razvoja, kako se često tepa sektoru građevinarstva uskoro bi mogla ispasti iz šina. Ne stane li poskupljenje repromaterijala, mogla bi izgradnja.

Poskupilo je drvo, poskupio je cement, poskupio je beton ukratko – sve, ali kažu mnogi, najviše željezo. Na početku krize kilogram je bio 90 pfeninga, sada je i iznad 2.40 KM.

Pfenig po pfenig za kilogram materijala za gradnju u stotinama, pa i hiljadama maraka prati poskupljenje finalnog proizvoda.

“Mi trebamo imati na umu činjenicu da su investitori gradnju stanova prodavali u samom startu, na samom početku. I onda nisu mogli da mijenjaju ugovore i praktično investitori su istrpili sva ta poskupljenja koja su se pojavila kao razlika u cijeni u građevinskom materijalu”, navodi Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva u PKRS.

Zbog čega sada, bar u Banjaluci, pojedini investitori obustavljaju prodaju kvadrata u izgradnji nadajući se da će povećane troškove uspjeti da pokriju po završetku radova. Oni koji su imali sreću pa rokove završili prije vala poskupljenja zadovoljno trljaju ruke, jer su dodatno profitirali “ugrađujući” se u cijene koje je nametnulo tržište. Za samo dvije godine cijena kvadrata u Banjaluci porasla je i za više od 1000 maraka.

Više u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare