“Ne vidim razloga da visoki predstavnik donosi nove odluke oko izbornog zakona”

Vijesti 20. feb 202313:43 0 komentara
FENA

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako ne vidi nikakvog razloga da visoki predstavnik treba donositi neke nove odluke oko izbornog zakona.

Čović smatra kako je visoki predstavnik Christian Schmidt uradio ono što je u jednoj fazi trebao uraditi te da ne misli da on treba na bilo koji način djelovati kad je u pitanju izmjena zakona, odnosno Ustava FBiH.

– Za sve one koji antidaytonski djeluju i blokiraju procese, imao je visoki predstavnik uvijek način kako s tim ljudima izaći na neki način svojim odlukama na kraj. Ali iskreno, ne prizivam ni takve odluke, mi trebamo jednostavno u parlamentarnoj proceduri završiti ovaj posao i staviti tačku na ovo pitanje predsjednika Federacije i tek onda krenuti u izbor mandatara i ministara – kazao je Čović.

Cilj im je, kako kaže, završiti to do kraja mjeseca.

– Naš je cilj do kraja mjeseca da to pokušamo završiti. Zbog toga ne vidim nikakvog razloga da visoki predstavnik treba donositi neke nove odluke oko izbornog zakona – ocijenio je Čović.

Kazao je kako se već u zadnja dva dana trebao napraviti dogovor tri predstavnika tri konstitutivna naroda u FBiH da je Lidija Bradara predsjednica Federacije i da ima dva dopredsjednika, dodavši kako je to bio ritual zadnjih 30 godina kada je u pitanju federalna razina vlasti.

– Obzirom da predstavnik bošnjačkog naroda izbjegava sastanke mislim da će oni danas završiti taj posao i duboko vjerujem da će se predstavnik Hrvata Lidija Bradara i predstavnik srpskog naroda u FBIH usuglasiti da je Bradara predsjednica Federacije i da su druga dvojica gospode dopredsjednici te da će to uputiti u adekvatnu proceduru. Odnosno bit će razvidno da gospodin ispred SDA želi blokirati proces, što je SDA radio zadnje četiri godine- naglasio je.

Izrazio je nadu kako će danas imati jasnu situaciju.

– Nadam se da ćemo danas imati jasnu situaciju s potpisanim dokumentom, a onda je na istitucijama BiH da reaguju. Vjerujem da iz ovog tjedna nećemo izaći a da nemamo predsjednicu Federacije i da idemo u dalji prijedlog mandatara, odnosno Vlade Federacije- poručio je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!