“Ne želimo da se igramo ciframa, radi se o biološkom opstanku Bošnjaka u RS”

Vijesti 02. jun 202114:54 2 komentara
N1

Probosanske stranke iz Republike Srpske u Sarajevu su se sastale sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, s kojim su razgovarali o političkoj situaciji i položaju Bošnjaka u tom bh. entitetu, gdje je, naglašeno je, ugrožen "biološki opstanak."

Na sastanku su prisustvovali predstavnici SBB, NLD, PDA, SD BiH, DF, NiP i Moja adresa Srebrenica.

Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a, rekao je da je ovaj sastanak bio i svojevrsni “vapaj reisu Kavazoviću”.

“Stanje povratnika – nikada ih nije bilo manje. Bilo nas je 2002. godine tri puta više nego sada. Ne želimo da se igramo s ciframa, ovdje se radi o biološkom opstanju Bošnjaka u Republici Srpskoj”, izjavio je Čavka.

“Dio Bosne i Hercegovine ostaje bez jednog njenog konstitutivnog naroda. To sam potencirao danas, a nadam se dogovoru koji će nam osigurati biološki opstanak u RS”, poručio je Čavka.

Od reisa tražili pomoć

On je kazao da je njegova želja to da se stvore uvjeti da ljudi dođu do svojih prava i prežive”, istakao je dodavši da od novog visokog predstavnika da će uvesti BiH u NATO i obezbijediti sigurnost naroda.

“Da neće biti rata, i tih predstava za javnost, gdje neko želi da ratuje, a neko da brani”, zaključio je.

Sevlid Hurtić iz SDA je kazao da se već dugo priprema ovaj sastanak kao uvertira u zajedničko djelovanje probosanskih stranaka u RS na izborima 2022. godine.

“Od reisa smo tražili pomoć u smislu zajedničkog nastupa na izborima. Moramo svi spustiti loptu, da sve stranke u Sarajevu izostave Sarajevo jedan dan u godini i da se dogovorimo za zajedničke nastupe u RS. Bit ćemo značajan faktor ako budemo svi zajedno na izborima 2022. godine.”

Hurtić je istakao da Bošnjaci u RS ne žele da budu opozicija, jer s te pozicije se ne može uraditi ništa.

Nedim Čivić iz Naroda i pravde je kazao da predstavnici sedam stranaka nose teret na političkom terenu u RS, te da su se dotakli pozicije Bošnjaka i kroz ekonomski i druge sektore u Republici Srpskoj.

Matrica za opstanak Bošnjaka

“Najbitnije je to što nam je reis rekao da ovo što radimo bi trebala biti matrica za opstanak Bošnjaka u RS”, kazao je.

On je poručio da sve nesuglasice treba ostaviti po strani, u interesu države i Bošnjaka kojih je sve manje u RS.

“Imamo podršku, na nama su svi naredni koraci. Mi ćemo razgovarati sa svim predsjednicima stranaka ovdje. Zamolit ćemo lidere da političke sukobe ne prenose na RS, naštetit ćemo sami sebi i našim ljudima i građanima”, poručio je Čivić.

On je zaključio da su se mnogi okoristili bavljenjem politikom, a politička matrica u RS kroz izborni proces nanosi štetu Bošnjacima i sve ih je manje izabranih u institucije ovog bh. entiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare