Nema konsenzusa o izboru novog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Vijesti 14. mar 202319:50 2 komentara

Parlamentarna većina u Federaciji pred novim je ispitom. Nema konsenzusa o izboru novog sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Opozicija iz SDA i DF-a optužuje stranke "trojke" da će učestvovati u izboru Marina Vukoje, za kojeg tvrde da je blizak HDZ-u te tako ovoj stranci dati kontrolu u najvišoj sudskoj instanci. Iz HDZ-a poručuju riječ je o državnom službeniku koji nema veze s politikom. Stranke "trojke" nakon sjednice bez komentara.

Marin Vukoja, pravnik i aktuelni sekretar državnog Zastupničkog doma, najbolji je kandidat, ocijenila je tako u proteklom periodu Komisija sačinjena od članova Parlamenta Federacije i članova Udruženja sudija Federacije. Druga na listi je Sanela Gorušanović-Butigan. Iz HDZ-a odbacuju optužbe da im je Vukoja blizak.

“Molim vas, čovjek je rukovodeći državni službenik. Oni ne mogu biti pripadnici nijedne stranke. Na jedan zločest način se želi podvaliti i podbaciti klin da nova parlamentarna većina ne funkcionira. Nš zadatak je da izaberemo suca i izabrat ćemo ga”, kazao je Mladen Bošković, predsjedavajući Komisije (HDZ).

Komisija za izbor i imenovanje danas nije uputila prijedlog kandidata prema Parlamentu Federacije, jer kako su istakli pojedini članovi, potrebno je dodatno usaglasiti stavove. Čekaju se upute čelnih ljudi stranaka koalicije. No iz SDA i DF-a već pozivaju “trojku” da ovu izuzetno važnu poziciju ne isporučuju HDZ-u.

“I izbor drugog člana iz reda hrvatskog naroda u Ustavni sud će pretpostaviti da će apelacije koje su podnijeli Komšić i Džaferović a tiču se formiranja vlasti u BiH dobiti zapravo potpuno drugu dimenziju u odnosu na ono što bi bilo normalno i realno. S druge strane kompetencije drugog kandidata, gospođe Sanele u odnosu na prvog kandidata bez obzira kako su to oni ocijenili na ovoj radnoj grupi koja je provodila konkursnu proceduru, intervjue, su puno veće i bolje”, kazao je Adnan Čomor, član Komisije za izbor i imenovanje ZDFBiH (SDA) .

“Stav Kluba DF je bio da se kompletna lista prijedloga, čini mi se da ima 10 uspješnih kandidata, bar takva lista da se proslijedi prema Parlamentu s jedne strane, a s druge DF-u i generalno smatram i da bi to trebao biti stav svih nas neprihvatljivo da neko ko je politički aktivan bude imenovan u jednu ovakvu instituciju”, kazala je Dijana Čolić, članica Komisije za izbor i imenovanje ZDFBiH (DF).

Nakon optužbi iz SDA i DF-a da će svojim glasovima podržati kandidata bliskog HDZ-u, iz SDP-a, Naše stranke, NiP, bez komentara.

Inače, član Ustavnog suda Mate Tadić je u otišao u penziju. No, nije jedini. Isto je s Miodragom Simovićem. Dok se u Federaciji vode ozbiljni razgovori o Tadićevom nasljedniku, u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ovo pitanje i nema interesa.

“Da li će se RS odlučiti na potpuno povlačenje jer taj Ustavni sud očito gubi svaku vrstu kredibiliteta. Tako bi izgubio i svaku vrstu legitimiteta, jer kažem nekada se postavi pitanje ima li apsolutno smisla učestvovati u radu ovakvog Ustavnog suda. Povlačenje je jedna od otvorenih opcija”, kazao je Milan Petković, zastupnik US u PSBiH.

Ustavni sud sada radi u smanjenom kapacitetu, no, sjednice se mogu održavati. Mandat sudije Ustavnog suda BiH je do 70. godine života.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare