Nema registrovane zaraze: Hepatitis A u KS posljednji put zabilježen tokom rata

Vijesti 04. maj 202210:36 0 komentara
REUTERS/Valentin Flauraud

U Kantonu Sarajevo, Hepatitis A posljednji put je zabilježen tokom rata, izjavila je za N1 Vesna Hadžiosmanović, infektologinja u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" Sarajevo.

“Što se tiče epidemiološke situacije u državnoj bolnici, mogu da kažem da nismo do sada imali registriran niti jedan slučaj hepatitisa A. To je zarazna žutica koja se prenosi fekalno oralnim putem. Posljednja epizoda epidemije hepatitisa A u našem kantonu registrirana je 1993. ili 1994. godine, u onim ratnim uvjetima, a do sada nismo imali registriran, nakon tog perioda, niti jedan slučaj zaraznog hepatitisa A”, kazala je Hadžiosmanović.

U Zavodu za javno zdravstvo FBIH, danas je, zbog Bajrama, neradni dan za one koji proslavljaju, tako da niko od nadležnih iz te ustanove nije dostupan za izjavu o mogućnosti postojanja Hepatitisa A na području cijele FBiH.

Podsjetimo, zabrinutost od zaraze i u našoj zemlji dolazi nakon vijesti da se virus naglo proširio među srednjoškolcima u Zagrebu.

U zagrebačkim školama vlada epidemija hepatitisa, evo kako se prenosi

Naime, od početka marta do sad zabilježeno je 57 slučajeva hepatitisa A u Zagrebu, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane onečišćene stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!