Nenad Nešić na ministarskoj konferenciji Brdo procesa u Portorožu

Vijesti 04. apr 202313:05 0 komentara
Nenad Nešić

"Za sigurnu i stabilnu budućnost regiona Zapadnog Balkana od presudnog je značaja da se ubrza naš evropski put", naglasio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić na ministarskoj konferenciji Brdo procesa koja se održava u slovenskom Portorožu.

Važnim iskorakom je ocijenio činjenicu da je BiH krajem prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU, te naglasio da je i politički cilj novog Vijeća ministara BiH posvećen rad na priključenju EU.

Dodao je da krize iz prethodnog perioda – upućuju da i saradnja ministarstva sigurnosti sa institucijama EU nije jednosmerna, u interesu jedne strane, nego je od zajedničkog interesa za sve građane BiH pa i EU. Nešić je naglasio da važnu ulogu u koordiniranju politika i jačanju saradnje svakako ima i Brdo proces.

Također informirao je učesnike konferencije da je otklonjena i posljednja prepreka saradnji BiH sa EUROPOL-om te da su započete ativnosti za uspostavljanje saradnje sa FRONTEX-om.

Brdo Proces

Važna tema ministarske konferencije u Portorožu su bile i migracije.

Ministar Nešić je naglasio da je Bosna i Hercegovina posvećena intenzivnijoj saradnji i koordinaciji kako sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i sa Evropskom unijom u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja lanaca ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

U tom segmentu zatražio je podršku EU, istaknuvši da sigurnost EU nije unutar njenih trenutnih granica nego njenih budućih granica, a one uključuju i Zapadni Balkan.

Dodao je da će BiH i u budućnosti insistirati na readmisiji, odnosno povratku ilegalnih migranata u zemlje porijekla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!