Nerazdvojni prijatelji iz Bijeljine imaju farmu koka: Bave se slobodnim uzgojem, a jaja prodaju i na društvenim mrežama

Vijesti 18. jul 202413:09 0 komentara
N1

"Farma 5 jaja" u blizini Bijeljine postala je nadaleko poznata iz razloga što su se dva mlada momka odlučila baviti slobodnim uzgojem koka.

Naime, dvojica prijatelja, Zdravko Perić i Nemanja Makić, s obzirom na to da se obojica bave sportom, odlučili su da proizvode konzumna jaja.

“Ideja je počela tako što smo obojica sportisti i htjeli smo da nam glavna namirnica bude provjerenog kvaliteta i da znamo odakle dolazi. Tako smo se odlučili da nabavimo prvo za naše potrebe oko 120 komada i za naše prijatelje koji su u sportu. Brzo smo popunili kapacitet i došli smo do toga da moramo da se širimo dalje”, kaže Zdravko.

Svoj mali biznis započeli su u oktobru prošle godine. Sada imaju 600 koka nosilja koje su na farmi u slobodnom uzgoju i svaki dan su na ispaši.

“Slobodan uzgoj je takav da su koke čitav dan prepušteni šetnji i samo su noću zatvorene gdje su zaštićene od svih životinja koje mogu da im naude kao što su lasica, tvor… sve ono što može da im oduzme život. Ujutro se puštaju na ispašu i do navečer su na ovoj poljani”, objašnjava Zdravko.

Njihovo radno vrijeme počinje u pet sati ujutro – puštaju koke na ispašu, čiste kokošinjac, s potom pripremaju hranu i vodu za njihove životinje.

“Poslije toga ide skupljanje jaja. Koke obično snesu sva jaja u periodu od osam ujutro do nekih 1-2 popodne, tako da skupljamo jaja u dva navrata – prvo ujutro, a onda vozimo ta jaja na kućne adrese naših mušterija i onda poslijepodne skupljamo drugu turu jaja i također nosimo u večernjim časovima drugoj turi mušterija”, navodi Nemanja.

Velika potražnja za jajima

Zbog velike potražnje, momci su primorani povremeno odbijati mušterije.

“Pa iskreno očekivali smo, nismo znali da će baš toliko brzo da se razvija sva situacija, brzo nam je nestao sav lager jaja, tako da smo trenutno odbijamo mušterije. Međutim, i to je dobro, to su slatke muke i nadam se da ćemo uspjeti da proširimo posao na jesen ove godine”, ističe Nemanja.

Razlika između slobodnog uzgoja i uzgoja u kavezima se, kaže Nemanja, razlikuje po načinu života same koke.

“Po perju se vidi zadovoljstvo njenog života. Slobodno se kreće, hrani se zdravom hranom koju mi lično pravimo, nema koncentrata, hemije, ni vještačkog sunca. Nama je prioritet da jaje bude zdravo i kvalitetno, a ne količina jaja. To su ljudi prepoznali i zato je odziv ovoliki koliki jeste”, dodaje.

Ističu kako će nastavitri da se proširuju, a plan im je dvije hiljade koka nosilja i dnevna proizvodnja od oko hiljadu i pol jaja.

“Plan je da se širimo, sad koliko brzo to zavisi sve i od grada i od države, mi se nadamo nekim podsticajima. Plan je da se proširimo nekih do dvije hiljade koka nosilja što bismo mogli nas dvojica bez radnika da pokrijemo. Tu je naravno i plan da se ubace druge vrste kao što su leghorn koje nose bijela jaja, a ona su baš tražena za Vaskrs jer lijepo primaju boju, i arakuana iz Čilea koja nose zelena jaja”, kaže Zdravko.

Pojasnili su i kako je nastalo ime za farmu.

“Pa mi za doručak jedemo po pet jaja i poslije treninga jedemo po pet jaja. Mimo tri klasična obroka, mi dvaput dnevno jedemo po pet jaja i tako smo odlučili da se zovemo zato što je baš zanimljivo ime. Svako pita zašto ‘5 jaja’ i odmah privlačimo pažnju time”, ispričao je Nemanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!