Nešić traži reakciju Tužilaštva zbog skupa u Bužimu

Vijesti 12. jan 202210:37 > 04. feb 2022 11:04
Nenad Nešić
Izvor: Nenad Nešić (N1)

DNS traži reakciju tužilačkih institucija zbog kako navode, ratnih pokliča, ratne ikonografija i ratne pjesme u Bužimu, kao i izjave ratnog komandanta Armije RBiH Hamdije Abdića Tigra.

“Poruke iz Bužima svakog normalnog čovjeka moraju da uplaše i zabrinu”, poručije Nešić, te dodaje moli kolege iz FBiH da, kako navodi, ne raspiruju mržnju.

“Strašno je gledati mlade ljude u toj koloni kako uzvikuju ratne parole i pjevaju užasne pjesme. Mlad i normalan čovjek treba da slavi život i raduje se životu, a ne da priziva rat i smrt. Molim kolege političare iz Federacije da ne raspiruju mržnju i izbjegavaju tešku retoriku jer je očito da ona među nekima nailazi na plodno tlo što, nadam se, ni sami ne žele. Zamolio bih kolege samo da se zapitaju kako se Srbi osjećaju dok gledaju one snimke!?”, kaže Nešić.

S druge strane Nešić kaže, osuđuje sve provokacije bošnjačkog naroda koje su se desile u ove praznične dane od strane pojedinaca srpske nacionalosti, dodajući da jedna teška riječ može izazvati tragediju koju niko normalan ne želi.

“Zar nije bilo dosta smrti u ovoj nesrećnoj zemlji!? Čitav prošli vijek! U tom tragičnom vijeku ovdje smo imali nesreća za tri vijeka. I zato svaka pomisao na zlo i sukobe moraju biti u startu sasječeni i sankcionisani. Nama trebaju vijekovi mira, izgradnje, razvoja, napretka. Sukobi su odraz nemoći, necivilizovanosti i primitivizma, pa ako hoćete i bezbožnosti. Svi zajedno, a posebno pravosuđe, moramo imati nultu stopu tolerancije na ovakve zle i nemile pojave poput jučerašeg događaja u Bužimu”, navodi Nešić.

Predsjednik DNS Nenad Nešić apeluje i na predstavnike međunarodne zajednice ne samo da osude ovakve nemile pojave, nego i da svojim autoritetom utiču da do njih ne dolazi. Nešić ističe da sve usijane glave treba da se ohlade.

“Životima tuđe djece niko se u ovoj zemlji više nikada ne smije igrati. Uvijek sam spreman prezreti, osuditi i tražiti najstrožiju sankciju za svakog Srbina koji pozove na rat i prijeti drugima. Isto tako, molim kolege iz bošnjačkih političkih partija, da osude svoje sunarodnike koji se tako ponašaju”, poručio je Nešić.

Na koncu Nešić kaže da je potrebno djelovati preventivno kako se ne bi kajali kolektivno.

Podsjećamo juče je u Bužimu obilježena 29. godina od akcije “Munja 93”, koju je izvela tadašnja bužimska brigada. Ovaj događaj izazvao je brojne osude u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad