Nešić u Briselu razgovarao sa komesarima EU Varhelyijem i Johansson

Vijesti 23. mar 202312:22 1 komentar
Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić radnu posjetu Briselu započeo je odvojenim sastancima sa komesarom Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem i komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove Ylvom Johansson, javlja Anadolija.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da je u fokusu razgovora Nešića i Varhelyija bio evropski put BiH i ispunjavanje obaveza bezbjednosnog sektora u ovoj oblasti.

“Istaknuto je da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU”, navodi se u saopštenju.

Nešić je naglasio da je za bezbjednu i stabilnu budućnost regiona od presudnog značaja da se ubrza evropski put BiH.

“Dogovoreni politički cilj Savjeta ministara u ovom mandatu je rad na priključenju EU i naš kabinet se prema tome ophodi izuzetno ozbiljno i posvećeno. Kao ministar bezbjednosti insistiram na jedinom mogućem putu ka EU – putem dogovora, kompromisa, razgovora i konkretnih rezultata, a sve to uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”, kazao je Nešić.

On je informisao komesara Varhelyija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavu pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije Kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u maju i slanjem oficira za vezu sa EUROPOL-om u Hag. Razgovarano je o uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om, te je izražen optimizam u pogledu potpisivanja sporazuma o saradnji i sa ovom EU agencijom.

U razgovoru sa komesarkom Johansson posebna pažnja je posvećena upravljanju migracijama i povratku migranata u zemlje porijekla.

Nešić je naglasio da je BiH opredijeljena za intenzivniju saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana i sa EU u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

“Takođe razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma kao i saradnje i jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, navodi se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare